Amestecuri

Trimis la data: 2003-11-10
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 15
Autor: Laura Petre
Dimensiune: 9kb
Voturi: 583
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Amestecuri
Amestecurile se formeaza prin combinarea a doua sau mai multe substante in aceeasi stare de agregare sau in stari de agregare diferite.Amestecurile pot fi: in stare gazoasa: aerul; in stare lichida: ulei + apa, apa + vin; in stare solida: aliaje, fer+sulf; in toate cele trei stari de agregare: apa tulbure(apa+nisip+aer).
Referat despre Amestecuri
Proprietatile amestecului:
- este format din doua sau mai multe componente
- substantele componente pot fi luate in diverse proportii
- fiecare componenta isi pastreaza proprietatile fizice si chimice
- au temperaturi de fierbere si de topire bine determinate
- densitatea variaza in functie de compozitie

Clasificarea amestecurilor
omogene –prezinta aceeasi compozitie si aceleasi proprietati in toata masa(saramura, spirtul medicinal, bauturile alcoolice, sucurile)
-eterogene(neomogene) –nu prezinta aceeasi compozitie si aceleasi proprietati in toata masa(apa+ulei, apa+nisip, solul)

aerul este un amestec de gaze.
- Apele minerale sunt amestecuri care contin substante gazoase si uneori solide.
- Apa de mare este un amestec care contine cantitati diferite de substante. Continutul in substante dizolvate in apa de mare poarta numele de salinitate. Salinitatea marilor difera: Marea Neagra- 17.5g/L; Marea Mediterana-39 g/L; Marea Moarta- 270 g/L.
- Apa oxigenata este un amestec dezinfectant, preparat din 97 parti asa obisnuita si 3 parti perhidrol(apa oxigenata concentrata).
- Apa de var este lichidul limpede care se separa la suprafata varului stins. Ea are caracter dezinfectant.
- Tinctura de iod este un amestec de iod dizolvat in alcool, folosit in medicina ca dezinfectant.
- Corpul omenesc este format din numeroase amestecuri de substante, continute in sange, muschi, oase.
- Seva bruta este apa incarcata cu saruri minerale(amestecul de substante nutritive necesare vietii plantelor).
- Zeama bordeleza este un ameste de piatra vanata si var stins, folosit pentru distrugerea manei vitei-de-vie.
- Aliajele sunt materiale metalice alcatuite din doua sau mai multe componente. Alpacaua este un aliaj folosit in obtinera tacamurilor.
- Un amestec format din 40 parti vitriol(acid sulfuric) si 60 parti apa este folosit bateria(acumulatorul) unui automobil.
- Bauturil racoritoare si alcoolice sunt amestecuri. Cititi continutul prezentat pe etichetele unor asemenea bauturi.
- Laptele este un amestec eterogen. 1kg de lapte contine 900g apa si alte substante hranitoare.
- Antigelul este un amestec care se adauga in circuitul de racier al autovehiculelor.
- Saramura pentru muraturi reprezinta un amestec alcatuit din1-2 linguri de sare la 1 litru de apa.
- Toate preparatele culinare sunt amestecuri.
- Majoritatea produselor farmaceutice sunt amestecuri.

ALIAJELE- majoritatea metalelor pe care le folosim sunt aliaje, amestecuri in care cel putin o substanta este un metal. Aceasta deoarece metalele pure au rareori proprietatile ideale pentru o anumita sarcina , dar pot fi imbunatatite prin adaugarea altor metale.

OTELURI ALIATE
O gama larga de oteluri aliate poate fi produsa prin utilizarea diferitelor combinati de elemente de aliere si a formelor potrivite de tratare termica. Otelul cu mangan contine aproximativ 1%carbon si 11-14%mangan.este folosit la fabricarea componentelor care urmeaza sa fie supuse la uzura intensa precum coltii benelor de excavatoare pentru terasamente.

Forma obisnuita de otel inoxidabil, cunoscuta ca 18-8, consta din fier aliat cu 18%crom, 8% nichel si 0.08%carbon.Alte forme de otel inoxidabil contin 12-30% crom, adesea cu cantitati mai mici de alte metale, precum nichel, molibden si cupru,Aceste aliaje au multe utilizari in industrie si pentru menaj.Ele sunt folosite pentru fabricarea rulmentilor cu bile, a utilajelor din uzinele chimice, a palatelor de rubina, a chiuvetelor si a tacamurilor.

Printe aliajele pe baza de cupru se numara bronzul, alama si aliajele din cupru monovalent si nichel. Bronzul – cel mai vechi aliaj fabricat – consta initial în aproximativ 75% cupru si 25% staniu. In prezent denumirea de bronz se refera la o gama larga de aliaje pe baza de cupru, care contin o varietate de metale si uneori putin staniu, sau deloc.

Printe cele mai importante bronzuri sunt bronzurile fosforoase, facute prin adaugarea de pana la 0.5% fosfor la un bronz de cupru si staniu ce contine 85-90% cupru. Cu mai putin de 0.3% fosfor, aliajul este elastic si nemagnetic. Un astfel de aliaj este folosit la fabricarea armaturilor de contact pentru relee- întrerupatoare actionate de electromagneti.Armaturile de aliaj sunt unite usor pentru a face contact.Ele nu se magnetizeaza, astfel se desprind la întreruperea curentului electric.

Atunci cand continutul de fosfor este mai ridicat, aliajul devine mult mai dur deoarece în el se formeaza un compus numit fosfura de cupru. Aceasta forma dura de bronz fosforos este des fabricata la fabricarea lagarelor pentru masini si motoare.

ALAMA
Alama este un aliaj de cupru si zinc, combinanate într-o varietate larga de proportii. Ea este adesea aliata cu alte metale, inclusiv staniu, plumb si aluminiu. Alama de cartuse contine circa 70% cupru si 30% zinc.Este foarte ductila, dar are rezistenta mica la intindere. Acest aliaj a fost initial dezvoltat pentru fabricarea tuburilor de cartuse si este folosit si în prezent în acest scop.Alte articole fabricate în prezent din alama de cartuse sunt valvele si garniturile pentru tevarie, precum si soclurile becurilor electrice.

Alama speciala, mai dura si mai rezistenta decat alama de cartuse, se obtine prin alierea cuprului si zincului cu mangan, fier si staniu, plumb si aluminiu.Alama speciala este usor de prelucrat sipotrivita pentru scopuri de turnatorie (elicele unor nave). Multe alte tipuri de alama sunt facte pentru o gama larga de aplicatii, inclusiv pentru componente pentru constructii de masini, roti dintate, ornamente, prize si dulii electrice. Aplaca este strans înrudita cu alama. Ea este alcatuita din cupru aliat cu zinc si nichel. Argentanul de fapt nu contine deloc argint, dar are aspect de argint.El este mai bine cunoscut pentru utilizarea sa pentru tacamuri. De obicei este placat cu argint si este cunoscut sub numele de argentan galvanizat, sau EPNS.

ALIAJE DE ALUMINIU
Producerea aliajelor de aluminiu este relativ recenta, majoritatea materialelor fiind introduse in anii 1900. Aliajele de aluminiu care sunt potrivite pentru turnatorie contin pana la15% siliciu ,plus cantitati mai mici de metale precum cuprul,fierul nichelul sizincul. Printre articolele turnate din asemenea aliaje usoare se numara blocurile de cilindri de motor si componentele pentru motoare si fuzelaje de aeronave.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.