Aminele

Trimis la data: 2009-04-06 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 3993
Autor: Irina P. Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aminele sunt compuşi organici în care radicalul de hidrocarbură conţine una sau mai multe grupe amino -NH2. I. NOMENCLATURĂ - CLASIFICARE - IZOMERIE. Deoarece denumirea aminelor depinde de mulţi factori, la început, vom precăuta clasificarea aminelor iar apoi ne vom întoarce la nomenclatură.

Aminele pot fi clasificate după următoarele criterii:
1) după gradul de substituire în molecula amoniacului:
a) primare R-NH2
b) secundare R-NH-R'
c) terţiare
d) cuaternare

După nomenclatura internaţională (IUPAC) denumirea monoaminelor primare saturate (R-NH2) se formează în felul următor:
- dacă grupa amino se află la primul atom de carbon din catena hidrocarburii, care este fără ramificaţii atunci la denumirea radicalului hidrocarburii se adaugă sufixul amină:
CH3-NH2 metilamină;
CH3-CH2-NH2 etilamină;
CH3-CH2-CH2-NH2 propilamină;

- dacă catena hidrocarburii are ramificaţii sau grupa amino se află nu la primul atom de carbon atunci:
- se alege catena cea mai lungă începînd cu atomul de carbon, la care se află grupa amino;
- denumirea radicalilor se scriu înaintea denumiriiradicalului principal al hidrocarburii, iar apoi se scrie sufixul amină:
- dacă avem amine secundare, terţiare sau cuaternare şi toţi radicalii hidrocarburii sunt identici atunci denumirea se formează simplu: denumirea radicalului cu prefixul multiplicităţii şi sufixul amină:
CH3-CH2-NH-CH2-CH3 dietilamină;
(CH3)3N trimetilamină;
iar compuşii sub formă ionică capătă denumirea similară de la ionul de amoniu (NH4+):[(C2H5)4N+]OH- hidroxidul de tetraetilamoniu;

- dacă radicalii hidrocarburii sunt diferiţi atunci se alege radicalul cel mai lung şi se formează denumirea aminei primare; ca prefix se scrie denumirea radicalului mai inferior cu indicativul N- adică ramificaţie de la atomul de azot:
3 2 1
CH3-CH2-CH2-NH-CH3 N-metilpropilamină;
N-etil-N-metilpropilamină;
CH3CH2N(CH3)2 N,N-dimetiletilamină

2) după natura radicalului de hidrocarbură:
a) alifatice;
b) aromatice.
Pentru amina aromatică de mai jos s-a păstrat denumirea trivială

3) după numărul grupelor amino:
a) monoamine R-NH2
b) diamine sau poliamine H2N-R-NH2
- dacă grupele sunt aranjate simetric atunci se adaugă prefixul de multiplicare (di- tri- etc.):
NH2-CH2-CH2-NH2 etilendiamină
- dacă în catenă sunt trei şi mai multe grupe amino, sau ele sunt aranjate nesimetric atunci se indică poziţiile grupelor amino - denumirea hidrocarburii - sufixul 'amino' cu multiplicativul respectiv:
1,3,5-pentantriamină

Aminele pot prezenta izomeri:
- de catenă

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.