Aminoacizi

Trimis la data: 2015-06-02 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cojocaru Magdalena Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Denumire - aminoacizii se denumesc folosind cuvantul "acid", urmat de "amino" si numele acidului corespunzator. Prin prefixele "di", "tri" etc., se arata numarul de grupe amino si carboxil, iar pozitia relativa a doua grupe functionale se precizeaza cu literele grecesti "α", "β", "γ", "δ", "ε", in care acidul este α daca gruparile amino si carboxil se leaga de un acelasi carbon, β daca gruparile amino si carboxil se leaga la atomi de carbon alaturati, iar, pe masura ce creste distanta, se vor numi γ, δ, ε. In cazul compusilor aromatici, se folosesc prefixele "orto", "meta", "para".

Cea mai interesanta clasificare ni se pare a fi cea bazata pe polaritatea catenei si cuprinde patru grupe :
1.)cu radical nepolar ( hidrofob ) : glicina, alanina, valina, leucina, izoleucina, prolina,fenilalanina, triptofanul si metionina.Toti sunt mai putin solubili in apa decat aminoacizii polari;
2.)cu radical polar neincarcat electric (la pH=6):serina,treonina,cisteina,tirosina asparagina,glutamina.Acesti aminoacizi sunt mai solubili in apa decat cei nepolari, deoarece catena poate stabili legaturi de hidrogen cu apa, datorita gruparilor -OH,-NH2 amidice si -SH pe care le contine;

3.)cu radical polar incarcat negativ (la pH=6): acidul aspartic si acidul glutamic; 4.)cu radical polar incarcat pozitiv (la pH=6): lisina,arginina,histidina. Aminoacizii sunt unitatile constituente ale proteinelor . Exista 20 de aminoacizi proteinogeni specificati prin codul genetic, prezenti in toate organismele vii. Cei 20 de aminoacizi naturali constituie alfabetul proteinelor.Distributia lor calitativa si cantitativa intr-o proteina determina caracteristicile chimice,valoarea ei nutritiva si functiileei metabolice in organism.

Dintre cei 20 de aminoacizi uzuali,organismul uman si al vertebratelor superioare poate sintetiza un numar limitat,restul trebuie sa fie furnizati zilnic prin hrana si se numesc aminoacizi esentiali !9!.Cei mai multi autori, considera drept aminoacizi esentiali urmatorii:valina,fenilalanina,metionina,lisina,triptofanul; altii, includ si leucina,izoleucina ,treonina si histidina!1,3,5,6,7,8,9,12!.
Toti aminoacizii sunt substante solide,incolore,cristalizate.Forma cristalelor este caracteristica pentru fiecare aminoacid /11/.Se topesc la temperaturi ridicate (peste 200 C),cu descompunere; nu pot fi distilate nici chiar in vid.P.t. al cristalelor nu constituie un criteriu de diferentiere intre ei.

Aminoacizii sunt, in general, solubili in apa, insa gradul de solubilitate este diferit de la un aminoacid la altul.Solubilitatea este determinata de caracterul mai mult sau mai putin polar al catenei si de pH, fiind minima la punctul izoelectric. Sunt in general insolubili in solventi organici, cu exceptia prolinei, care este relativ solubila in etanol.Solubilitatea aminoacizilor ca si cea a proteinelor, este influentata de prezenta sarurilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.