Amintiri din copilarie

Trimis la data: 2007-02-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.62 / 10
Downloads: 16
Autor: Andrada Ene
Dimensiune: 20kb
Voturi: 266
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Amintiri din copilarie
În evoluţia sa, literatura română a cunoscut o serie de etape fundamentale, începând cu literatura populară, apogeul acestei dezvoltări fiind marcat de Epoca Marilor Clasici, cuprinsă între deceniile 7 şi 9 ale secolului al XIX-lea, când pe scena vieţii culturale îşi fac apariţia numeroase personalităţi, precum Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Ion Creangă.
Referat despre Amintiri din copilarie
Amintirile, primul roman al copilăriei din literatura română, au ca punct de plecare elemente din biografia autorului. Cartea evocă vârsta inocenţei, dar şi procesul complex al formării umane. Proiectată în spaţiul satului moldovenesc de la jumătatea secolului al XIX-lea, copilăria relevă atât dominatele vârstei, cât şi specificul mediului ambiant.

Asemenea lui Mark Twain, Ion Creangă priveşte perioada minunată a copilăriei nu numai cu ochii omului matur, dar şi cu ochii ,,copilului universal” (G. Călinescu). Ca şi contemporanul său american, Creangă, pentru care Ozana este un fel de Mississippi, este un om matur, genial, care a rămas totuşi copil, firea lui contemplativă ajutându-l să se reîntoarcă în trecut, fără ca peste praful acestui trecut să plutească lirismul.

Totul este văzut din perspectiva copilului de aproximativ 12 ani, pentru care localitatea natală este un axis mundi: ,,sat vechiu, răzăşesc, întemeiat în toată puterea cuvântului, cu gospodari tot unul şi unul, cu flăcăi voinici şi fete mândre, care ştiau a învârti şi hora, dar şi suveica, de vuia satul de vatale în toate părţile; cu biserică frumoasă şi nişte preoţi şi dascăli ca aceia, de făceau mare cinste satului lor”.

Atmosfera generală este edenică, perspectiva unică cenzurând percepţia. Opera relevă evoluţia copilului de la primii ani de şcoală până la despărţirea lui de satul natal pentru a se duce la şcoala din Fălticeni. Întâmplările din viaţa sa sunt ,,evenimente de cunoaştere, fiindcă simbolizează încheierea unei etape (copilăria) şi începutul alteia (drumul spre maturitate). Făcând referire la această trecere, Jean Boutiere observă: ,,Creangă scrie cartea retrăirii unei vârste cu sentimentul reîntoarcerii acasă dintr-un exil neînduplecat”.

Amintiri din copilărie este greu de încadrat într-o specie. Are trăsături de jurnal, memorii, de reportaj, fiind în fond o operă de ficţiune, un roman autobiografic, prezentat sub forma unui bildungsroman, deoarece vizează în punctele ei esenţiale zidirea interioară a lui Nică. Acesta evoluează atât spiritual, cât şi fizic de-a lungul desfăşurării acţiunii, fiecare faptă, întâmplare, poznă având un vădit rol iniţiatic.

Din punct de vedere compoziţional, această creaţie literară este alcătuită din patru părţi cu o vagă legătură cronologică între ele, dar unite prin laitmotivul dorului de sat. În partea I, după o scurtă prezentare subiectivă a satului, sunt evocate şcolile de la Humuleşti şi de la Broşteni, interesul fiind focalizat pe ideea de instrucţie şi de învăţătură.

În cea de-a doua parte, care nu respectă cronologia, se revine la copilărie, la imaginea mamei şi-a tatălui, fiind mai apoi evocate diferite întâmplări haioase (smântânitul oalelor, cireşele, pupăza şi scăldatul), viaţa copilului amintind de fericirea edenică. Partea a treia prezintă şcoala de catiheţi de la Fălticeni, critica sistemului de învăţământ şi manualele greoaie. În ultima parte, este conturat drumul de la Humuleşti la Iaşi şi pregătirile pentru plecare, bun prilej de-a evoca satul şi copilăria, pe cale de-a fi definitiv pierdută.

Amintiri din copilărie a părut unora o simplă scriere autobiografică, plină de umor ţărănesc. Primul care semnalează calitatea de scriitor autentic a lui Creangă este G. Călinescu, în Istoria literaturi române de la origini până în prezent, unde precizează că etichetarea lui ca scriitor ,,poporal” este incorectă, deoarece opera lui Creangă ,,este peste înţelegerea unui om de la ţară”, considerându-l totodată pe marele humuleştean chiar un scriitor livresc, asemenea lui Rabelais.

Din perspectiva unei interpretări contemporane, Amintirile oferă cititorului competent adevărate delicii spirituale. Aplicând noţiunile moderne de naratologie, se poate uşor observa că opera lui Creangă răspunde surprinzător tuturor cerinţelor, mai ales pentru că naratorul este unul cu înclinaţii ludice.

Naratorul, plasat la nivelul discursului, este un om matur care îşi aduce aminte, cu nostalgie, de copilărie: ,,Stau câteodată şi-mi aduc aminte…”. Între timpul istoriei şi cel al discursului este o distanţă de două-trei decenii, ceea ce face ca viziunea naratorului să fie subiectivă.

Diegeza operei se caracterizează prin veselie şi lipsă de griji, care îşi pun amprenta şi asupra discursului, ameninţat însă din umbră de un registru grav, gata oricând să se manifeste: ,,uite cum te trage pe furiş apa la adânc, şi din veselia cea mai mare cazi deodată în urâcioasa întristare! Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea singură este veselă şi nevinovată…”. Discursul tinde, prin urmare, să aibă o existenţă independentă.

Scriitorul Amintirilor prezintă o monografie a satului românesc, mitic, atemporal, utopic. Din partea întâi se poate afla că Humuleştiul era un sat mare, răzăşesc, cu gospodari vestiţi. Aici situarea în spaţiu şi timp nu este bine determinată: ,,pe vremea aceea”. Folosirea verbelor la imperfect şi prezent creează impresia duratei. În cea de-a doua parte, familia este prezentată ca nucleu al societăţii.

Predomină o atmosferă de calm şi armonie: casele sunt îndestulate, iar copiii şi copilele megieşilor ,,erau de-a pururi în petrecere cu noi”. Se continuă şi în partea a treia prezentarea satului aşezat la răscruce de drumuri: spre Cetatea de scaun a Moldovei, spre mănăstirea Agapia şi Văratic, precum şi spre Cetatea Neamţului. Partea a patra, în care Nică este obligat să părăsească locurile natale, este străbătută de un puternic fior nostalgic, sugerat de imaginea Cetăţii Neamţului, care se oglindeşte ,,cu mâhnire” în apele Ozanei. Este recapitulat parcă universul ţărănesc de la munte, în felul de a munci şi de a se înveseli.

Ocupaţiile fixe ale oamenilor care sunt şi negustori, tăietori de lemne, postăvari, se desfăşoară într-o economie închisă. Oamenii se duc la târg să-şi vândă produsele şi cu această ocazie, Creangă introduce în operă terminologia monetară: bani, lei, husăşi, sorocoveţi, iar meşteşugurile aflate în plină dezvoltare implică enumerarea uneltelor utilizate la diferite munci: căruţe, tărăboanţe, coveţi.

În sat, în afară de preot şi învăţător, mai sunt şi doftori. Cântecele şi jocurile de sărbători creează culoarea locală, valoarea documentară a Amintirilor fiind completată prin prezentarea unor concepţii de viaţă ale eroilor care sunt convinşi că trebuie ,,să se ridice deasupra nevoilor”, cum spune moş Vasile. Astfel, ţăranii se străduiesc să îşi găsească un rost în afara satului: plecatul la şes, la pădure, negustoria, cărăuşia, dar şi învăţătura de carte. Gândindu-se la avantajele materiale, tatăl lui Trăsnea de exemplu se gândeşte să-şi facă fiul preot.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.