Amintiri din copilarie Ion Creanga - compunere argument

Trimis la data: 2013-09-25
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 8.79 / 10
Downloads: 1
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 22kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fragmentul Amintiri din copilarie este o opera epica deoarece autorul isi exprima ideile si sentimentele cu ajutorul personajelor si al actiunii. Modul de expunere predominant in opera epica este naratiunea. Cand relateaza intamplari care au in centrul atentiei personaje din universul social al Humulestiului naratiunea este la persoana a III-a. In Amintiri din copilarie naratorul se identifica cu personajul, Nica fiind autorul insusi la varsta copilariei. De aceea in fragment domina naratiunea la persoana I.
Fragmentul se incadreaza in partea a patra a operei Amintiri din copilarie si exprima regretul pentru despartirea de locurile natale si de copilarie descriind drumul de la Humulesti pana la seminarul de la Socola.

Amintiri din copilarie, opera de maturitate a marelui povestitor humulesten, prezinta primele sale experiete sufletesti, evoca icoane scumpe legate de varsta inocentei, imortalizeaza oamenii si locuri si costituie o monografie a vietii materiale si spirituale a satului moldovenesc de la munte .

Prozatorul da glas durerii cauzate de parasirea locurilor dragi, infatiseaza satul si consemneaza incercarile lui Nica de a-si indupleca mama sa nu-l trimita la Socola, prezinta opiniile parintilor despre invatatura, surprinzand gandurile lui Nica si drumul parcurs pana la sosirea in Iasi.

Titlul, alcatuit din substantivul comun "amintiri", la numarul plural, nearticulat si determinatul " din copilarie"-substantiv comun, numarul singular, nearticulat, cazul acuzativ, precedat de prepozitie-subliniaza caracterul de evocare al scrierii si sugereaza faptul ca prozatorul a selectat doar o parte din intamplarile copilariei sale, care au un caracter de generalitate, deoarece, infatisand propria copilarie, Creanga a reprezentat intaplari din viata sa.

Tripla comparatie "cum nu se da scos ursul din birlog, taranul de la munte stramutat la camp si pruncul dezlipit de la sanul mamei sale, asa nu ma dau nici eu dus din Humulesti..." exprima durerea lui Nica, nevoit sa plece la Socola in toamna anului 1855, dupa hotararea parintilor, stare sufleteasca fiind completata de precizia "nu ma-s fi dat dus din Humulesti, nici in ruptul capului".

Motivele pentru care Nica nu vrea sa paraseasca meleagurile natale sunt: varsta, teama de necunoscut si dragostea pentru satul sau.In apropierea plecarii, il impresoara icoane ale unor clipe frumoase, petrecute in tovarasia fetelor si a flacailor de varsta lui, la claci, la joc si pe ulitele satului in noptile de vara. Nici gerul, nici departarea nu constituiau piedici, pentru ca dorintele lui erau usor de indeplinit.

Pentru Nica, spatiu natal evocat cu nostalgie inseamna: Ozana cea frumos curgatoare, tata, mama, fratii, surorile, baietii satului, dumbravile si luncile umbroase, prundul, mandrele dealuri.Argumentele lui Nica sunt fara temei: spune ca se va imbolnavi de dorul mamei sale si va muri printre straini, ca "Ion Mogorogea, Gheorghe Trasnea, Nica Oslobanu si altii s-au lasat de invatatura si, despre asta, tot mananca pane pe langa parintii lor".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.