Amintiri din copilarie rezumat partii I

Trimis la data: 2013-11-21
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: adriannr10
Dimensiune: 17kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Actiunea se petrece in satul natal al lui Nica, Humulesti. Acesta isi aduce aminte ce frumos era satul pe vremea cand a inceput el sa mearga la scoala. Apoi isi aminteste cum parintele a ve nit cu un scaun lung pe care l-a botezat " Calul Balan" si cu un bici, "Sfantul Nicolae". Prima care a incalecat calul a fost Smarandita popii.Dupa asta, cand a vazut parintele ca ceasloavele erau pline de muste si a aflat ca le prindeau copiii, i-a poftit pe toti la incalecat. Prin mai, la procitanie a fost randul lui Nica, dar acesta a fugit acasa inainte sa fie batut pentru greseli.
A doua zi a venit parintele acasa la el si i-a convins pe parintii lui sa il dea inapoi la scoala. Cand a auzit Nica de la popa ca si-a alege ginere pe cel invatat, s-a pus pe invatatura.De Sfantul Foca, badita Vasile a fost luat la oaste, asa ca satul nu mai avea dascal. Copii se tineau de parinte, care era nevoit sa ii ia cu el peste tot. Intr-un ajun au daramat masa unui satean.

Putin mai incolo, s-au iscat discutii intre parintii lui Nica deoarece mama acestuia dorea ca fiul ei sa devina popa, iar tatal lui nu era de acord.In '48 a venit holera si a inceput sa secere prin Humulesti, iar Nica facea tot felul de nazdravanii. Ca sa scape de el, parintii lui l-au trimis la stana la Agapia, unde s-a molipsit de holera si tatal sau a fost nevoit sa il aduca acasa.

In iarna, mama lui a spus ca ar trebui dat la scoala. stefan a raspuns ca nu are bani de dat pentru el.Intr-o Duminica a venit David Creanga, bunicul lui Nica si l-a luat cu el la Pipirig. In drum, Nica a cazut de pe podul care trecea Ozana drept in rau. In a treia zi dupa ce au ajuns in Pipirig, au purces spre Brosteni, ajungand acolo ziua urmatoare. Bunicul i-a asezat in gazda si i-a purtat prin tot satul, apoi s-a intors acasa la el. Gazda avea casa pe malul Bistritei si avea avere doua capre,doi boi si un tap.

In prima zi de scoala, dascalul a vazut ca au parul lung si i-a poruncit unuia dintre scolari sa ii tunda.Intr-o dimineata Nica si Dumitru s-au trezit cu raie capreasca.Peste cateva zile, Irinuca s-a dus in sat. Copii s-au jucat pe munte si au rasturnat un pietroi peste casa ei, culcand-o la pamant si omorand una din capre.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.