Amortizarea amortizorului telescopic hidraulic bitubular

Trimis la data: 2008-06-01 Materia: Mecanica Nivel: Liceu Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 3506
Autor: Oana Toreanu Dimensiune: 6717kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru amortizarea rapida a oscilaţiilor, in suspensia automobilelor moderne se montează amortizoare hidraulice. Amortizoarele pot fi folosite la ambele punţi ale automobilului sau numai la puntea din fata, soluţie intanlita mai ales la autocamioane. Principiul de funcţionare a amortizorului hidraulic se bazează pe transformarea energiei mecanice a oscilaţiei in energie termica, la trecerea forţată a unui lichid special, dintr-o camera a amortizorului in alta, printr-un orificiu calibrat.

Majoritatea amortizoarelor sunt cu dubla acţiune, lucrând in ambele sensuri, si anume: la apropierea roţilor de caroserie opun rezistenta mica; la depărtarea roţilor de caroserie opun rezistenta mai mare. Amortizoarele cele mai răspândite la automobile sunt cele sub forma telescopica, clasificate in monotubulare si bitubulare, si care, la rândul lor, pot fi de mai multe tipuri.Cele mai folosite sunt amortizoarele bitubulare, care, in comparaţie cu cele monotubulare, au o lungime mai redusa si o durata de funcţionare mai mare.

Amortizorul telescopic bitubuiar.ln figura 1.1 este reprezentata schema de principiu a amortizorului hidraulic telascopic bitubular.Capul superior 1, de care este fixata tija 2 cu pistonul 8, este prins pe partea suspendata a automobilului, iar capul inferior 13, solidar cu tubul rezervor 5, de partea nesuspendata. Tubul inferior 4 (cilindrul de lucru) este umplut cu lichid special pentru amortizoare. In cursa de destindere, lichidul din partea 9 superioara a pistonului 8 este comprimat si trimis prin supapa de destindere 10 in partea inferioara. Volumul generat de piston la partea inferioara este mai mare decât volumul lichidului impins in jos, cu volumul tijei care iese din tubul 4. Diferenţa se completează cu lichid din camera de compresie 14 (spaţiul dintre tubul rezervor 5 si tubul interior 4) care oatrunde prin supapa de admisie 11 datorita depresiunii creeate sub piston si apernei de aer comprimat din partea superioara a camerei de compensare.

In cursa de comprimare, lichidul de sub piston trece prin supapa de comunicare 9 in partea superioara a tubului 4.0 parte din lichid (egal cu volumul tijei introdus in tubul 4) trece prin supapa de comprimare 12 in camera de compensare 14.Tubul 6 serveşte la protecţia tijei pistonului, iar inelul 3 la etansarea pistonului.

In figura 1.2 se reprezintă construcţia unui amortizor bitubular compus di9n trei ansambluri principale: ghidajul 11 cu sistemul de etansare 18; pistonul 4 cu supapele de destindere si comunicare; ansamblul supapei de comprimare cu supapa de admisie 19.Capul superior 14, de care este fixata tija 1 cu pistonul 4 este prins de partea suspendata a automobilului, iar capul inferior 9 (solidar cu tubul rezervor 3) de partea nesuspendata.Spaţiul dintre tubul rezervor 3 si tubul interior 2 (cilindrul de lucru) se numeşte camera de compensare. Joi spaţiul tubului interior 2 este umplut cu lichid.

Orificiile calibrate, care realizează rezistenta vâscoasa a lichidului la scurgerea acestuia sunt realizate sub forma de fante in rondelele supapelor.
Supapa de destindere este formata din rondela obturatoare 16 cu fante frezate si rondela 17, care sunt presate pe bosajul inelar al pistonului 4 de către arcul 5 (fixat pe piuliţa 6) prin intermediul unei bucşe. Supapa de comunicare este formata din rondela 15, care acoperă orificiile exterioare ale pistonului 4, fiind apăsata de un arc stelat plat.

Supapa de comprimare este constituita din rondela obturatoare 20 si din rondela de inchidere a supapei de comprimare, apăsate pe scaunul din corpul supapelor 7 10 de un arc stelat. Supapa de admisie 19 este identica cu supapa de comunicare.Supapele de comprimare si de admisie sunt montate pe corpul 7, prin intermediul şurubului 8.Piuliţa 13 a tubului rezervor asigura fixarea tubului interior 2 in tubul rezervor 3.Tubul de protecţie 12 serveşte la protejarea tijei pistonului 1.ln scopul micşorării emulsionarii lichidului, se montează inelul 10, dispus sub nivelul lichidului de amortizor.

In cursa de destindere (fig. 1.3, a), lichidul din partea superioara a tubului interior 2 este comprimat si, ca urmare, rondela 3 a supapei de comunicare este presata pe piston, supapa fiind inchisa.prin găurile superioare ale pistonului, lichidul ajunge la rondela obturatoare 7 a supapei de destindere.Daca viteza relativa a pistonului este mai mica decât viteza critica, scurgere lichidului se realizează prin fantele (de inaltime b v fig. 1.2) din rondela obturatoare 7, deoarece presiunea lichidului este mai mica decât forţa de precomprimare a arcului 1 al supapei.Daca viteza de deplasare a pistonului depăşeşte viteza critica, presiunea lichidului creste si invinge forţa arcului 1, iar rondelele 7 si 4 ale supapei de destindere se indeparteaza,realizand o secţiune de trecere mai mare.

Volumul generat de piston la partea inferioara este mai mare decât volumul lichidului împins de sus, cu volumul tijei scoase din tubul interior. Diferenţa se completează cu lichid din camera de compensare, care pătrunde in tubul interior prin învingerea rezistentei arcului stelat al supapei de admisie 5, datorita depresiunii creeate in spaţiul de sub piston si a pernei de aer comprimat din partea superioara a camerei de compensare. In cursa de comprimare (fig.1.3,b), lichidul de sub piston trece uşor prin supapa de comunicare 3 (datorita arcului slab ai acestuia), in partea superioara a tubului interior 2.0 parte din lichid (egal cu volumul tijei introduse in tubul principal) trece prin fantele din rondela obturatoare 6 a supapei de comprimare, in camera de compensare, realizând forţa de rezistenta la comprimarea amortizorului, la viteze mai reduse decât viteza critica.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.