Amplificatoare operationale

Trimis la data: 2004-05-09
Materia: Automatica
Nivel: Liceu
Pagini: 25
Nota: 7.47 / 10
Downloads: 15
Autor: Catana Octavian
Dimensiune: 268kb
Voturi: 559
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ştiinţa este un ansamblu de cunoştinţe abstracte şi generale fixate intr-un sistem coerent obţinut cu ajutorul unor metode adecvate şi având menirea de explica, prevedea şi controla un domeniu determinant al realităţii obiective. Descoperirea şi studierea legilor şi teoremelor electromagnetismului în urmă cu un secol şi jumătate în urmă au deschis o eră noua a civilizaţiei omeneşti.
Mecanizarea proceselor de producţie a constituit o etapă esenţială în dezvoltarea tehnică a proceselor de respective şi a condus la uriaşe creşteri ale productivităţii muncii. Datorită mecanizării s-a redus considerabil efortul fizic depus de om în cazul proceselor de producţie, întrucât maşinile motoare asigură transformarea diferitelor forme de energie din natură în alte forme de energie direct utilizabile pentru acţionarea maşinilor unelte care execută operaţiile de prelucrare a materialelor prime şi a semifabricatelor.

După etapa mecanizării, omul îndeplineşte în principal funcţia de conducere a proceselor tehnologice de producţie. Operaţiile de conducere nu necesită decât un efort fizic redus, dar necesită un efort intelectual important. Pe de altă parte unele procese tehnice se desfăşoară rapid, încât viteza de reacţie a unui operator uman este insuficientă pentru a transmite o comandă necesară în timp util.

Se constată astfel că la un anumit stadiu de dezvoltare a proceselor de producţie devine necesar ca o parte din funcţiile de conducere să fie transferate unor echipamente şi aparate destinate special acestui scop, reprezentând echipamente şi aparate de automatizare. Omul rămâne însă cu supravegherea generală a funcţionării instalaţiilor automatizate şi cu adoptarea deciziilor şi soluţiilor de perfecţionare şi optimizare.
Prin automatizarea proceselor de producţie se urmăreşte asigurarea tuturor condiţiilor de desfăşurare a acestora fără intervenţia nemijlocită a operatorului uman.

Această etapă presupune crearea acelor mijloace tehnice capabile să asigure evoluţia proceselor într-un sens prestabilit, asigurându-se producţia de bunuri materiale la parametri doriţi. Etapa automatizării presupune existenţa proceselor de producţie astfel concepute încât să permită implementarea lor mijloacelor de automatizare, capabile să intervină într-un sens dorit asupra proceselor asigurând condiţiile de evoluţie a acestora în deplină concordanţă cu cerinţele optime.

Lucrarea de faţă realizată la sfârşitul perioadei de perfecţionare profesională în cadrul liceului, consider că se încadrează în contextul celor exprimate mai sus. Doresc să fac dovada gradului de pregătire în meseria de ,,tehnician electronist’’, cunoştinţe dobândite în cadrul disciplinelor de învăţământ : ,,Bazele automatizării’’ ,,Electronică analogică’’ ,,Electronică digitală’’.

Lucrarea cuprinde patru capitole conform tematicii primite. Pentru realizarea ei am studiat materialul biografic indicat precum şi alte lucrări ştiinţifice cum ar fi: cărţi şi reviste de specialitate, STAS-ul.

În acest fel am corelat cunoştinţele teoretice şi practice dobândite în timpul şcolii cu cele întâlnite în documentaţia tehnică de specialitate parcursă în perioada de elaborare a lucrării de diplomă. Consider că tema aleasă in vederea obţinerii diplomei de atestare în specialitate de ,,electronist’’ dovedeşte capacitatea mea de a sistematiza şi sintetiza cunoştinţele, de a rezolva problemele teoretice dar şi practice folosind procese tehnologice din specializarea în care lucrez.

Amplificatoarele operaţionale sunt amplificatoare de curent continuu cu reacţie negativă interioară şi prevăzute cu o buclă de reacţie negativă externă, care iniţial puteau exercita o diferite operaţii, ca adunarea, scăderea, înmulţirea şi împărţirea cu o constantă(in curent continuu) şi cu extindere (în curent alternativ) precum şi operaţii mai complexe: derivare, integrare, obţinere de funcţii logaritmice.

În prezent domeniul lor de utilizare este mult mai extins. Prevăzute în bucla de reacţie cu reţele mai complexe, amplificatoarele operaţionale actuale pot realiza cele mai diverse funcţii cu performanţe ridicate şi perfect controlabile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.