Amurg violet - comentariu

Trimis la data: 2008-04-11
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 35616
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 1039
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
„Amurg violet” este o poezie a lui George Bacovia publicata în 1916. Este reprezentativă pentru Bacovia datorită culori violet, dar şi pentru atmosfers tristă, melancolică prezentă în toate creaţiile sale.
În poezia „Amurg violet” se regăsesc multe dintre trăsăturile simboliste din care amintim prezrnţa simbolului şi a laitmotivului, care generează muzicalitate, prezenţa unor motive literare precum: toamna parcul solitar, cromatica, sugestia.

În poezia „Amurg violet” cromatica este reprezentată de culoarea violet, proiectată asupra peisajului semnificând decadenţa, amurgul violet ca un sfarşit de lume. Cromatica are profunde sensuri în definirea stărilor sufleteşti ale eului poetic. Fiecărui sentiment îi corespunde o culoare.

Astfel există un cod al interpretării culorii bacoviene, care verdele crud, rozul şi albastru sugerează starea de nevroză, albul ineexistenţă, negru şi roşu moartea.George Bacovia preferă culori închise, sumbre – negru, violet, gri dar şi pe cele deschise cum sunt albul, galbenul, etc.

Poezia are două versuri cu valoare de simbol: „Oraşul tot e violet/Amurg de toamnă violet”, creînd o imagine halucinană, simbolizând un moment final, apocaliptic.

Temele şi motivele simboliste din această poezie se identifică uşor: oaşul părăsit, cu plopi singuratici, simboluri de solitudine, sporind sentimentul de insingurare.Prezenţa simbolului şi a laitmotivului sugerează muzicalitatea versurilor.

Tema centrală a poeziei prezintă o imagine a oraşului cuprins de somnoleţă, populat de o lume leneşă, monotomă.Tema poeziei sugerează starea de depresie, de halucinaţie, simbolizând o imagine vizuală.

Prezenţa laitmotivului sugerează principalele teme ale poeziei: oaşul cuprins de somnolenţă, plopii singuratici. Ca specie literară, poezia este un pastel, în care se descrie un tablou din natură iar poetul işi exprimă în mod direct sentimentele trăite în faţa tabloului. Poezia este împărţită în trei catrene cu rimă îmbrăţişată, în fiecare srofă repetăndu-se ca un refren două versuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.