Ana Blandiana

Trimis la data: 2010-07-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.78 / 10
Downloads: 0
Autor: MadalinaUlete
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1915 25 martie. Se naste in familia taranilor Gheorghe si Ana Coman din comuna Murani, plasa Vinga, judetul Timis, primul lor copil, Gheorghe, tatal viitoarei poete. Licentiat in drept si teologie, profesor la liceele Diaconovici-Loga si Mihai Viteazul din Timisoara, el va participa, in calitate de preot cu grad de maior, la eliberarea Transilvaniei de nord, a Ungariei si Cehoslovaciei, iar dupa razboi va fi profesor la liceul Partenie Cosma din Oradea, apoi preot la catedrala ortodoxa din acelasi oras. Detinut politic si condamnat pentru "uneltire impotriva statului", moare dupa o viata de dramatica demnitate, in varsta de 49 de ani, intr-un accident, la numai cateva saptamani dupa deschiderea inchisorilor din 1964.
1915 10 aprilie. Se naste in familia taranilor Gheorghe si Valeria Diacu din satul Blandiana, plasa Vintul de Jos, judetul Alba, al doilea din cei opt copii, Otilia, mama scriitoarei. Dupa ce la varsta de 17 ani isi pierde ambii parinti, va munci, ca expert contabil, pentru a-si creste fratii mai mici, ca si, mai tarziu, cand, in lungii ani de detentie politica a sotului ei, isi va creste si educa singura cele doua fiice.

1942 25 martie. Se naste la Timisoara, ca prima fiica a cuplului Gheorghe si Otilia Coman, Otilia-Valeria, cea careia in familie si printre prieteni i se va spune constant Doina, iar in literatura se va numi Ana Blandiana.1947 11 septembrie. Se naste Geta, sora mai mica a poetei.1949-1952 Urmeaza scoala primara in cartierul Viilor din Oradea, avand-o ca invatatoare pe Tamara Stamatiu, la ale carei ore de compunere isi va deconspira primele versuri.

1952-1959 Urmeaza cursurile claselor V-XI ale Scolii generale nr. 2 din Oradea (fostul liceu Oltea Doamna), avand ca profesor de romana pe Eugen Groza (el insusi autor de teatru si proza) si ca profesoara de istorie pe Eleonora Ile, al carei inteligent si amar patriotism o va marca, imprimandu-i pentru toata viata nevoia de a-si raporta destinul la destinul colectiv. Este perioada lecturilor intense, a participarii la cenacluri, a incercarilor in toate genurile si in toate stilurile, a premiilor scolare si a concursurilor literare pentru elevi, a primelor versuri publicate in revistele de copii.

1959 Debuteaza in revista Tribuna din Cluj cu poezia Originalitate, semnand pentru prima oara Ana Blandiana.in urma unui denunt trimis de la Oradea tuturor publicatiilor din tara, in care se cere interzicerea ei ca "fiica a unui dusman al poporului", pierde pentru urmatorii ani dreptul de a intra la facultate si de a publica. Despre aceasta perioada Ana Blandiana va scrie mai tarziu: "Am fost cunoscuta ca poet interzis, inainte de a fi cunoscuta ca poet".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.