Ana Copilu Cheatra si serafimii epocii sale

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cu ajutorul celor trei manuscrise inedite, incredintate noua de catre doamna Ana Copilu Cheatra, si mai ales cu ajutorul celui intitulat Lacrimi dupa serafimi, am reusit sa reconstitui o panorama importanta istorico-literara a Clujului interbelic, cu intelighentia, scriitorii si artistii acestei perioade, cu revistele si cartile care se publicau, cu atmosfera socio-culturala in care se desfasurau evenimentele. Sunt documente de istorie literara si culturala vie marturiile pe care le lasa poetul despre felul cum a intalnit, cunoscut si colaborat cu o pleiada intreaga de poeti, prozatori, esteticieni si teoreticieni literari, artisti plastici, ardeleni sau nu, profesori celebri ai Clujului interbelic.
Este vorba de Lucian Blaga, Aron Cotrus (intalnit pentru prima oara pe Muntele Gaina), Ion Agarbiceanu, Mihail Sadoveanu, Miron Radu Paraschivescu (cel care ii va pune in mana volumul Maine al lui Aron Cotrus, momentul intalnirii cu opera lui Cotrus influentand intreaga evolutie ulterioara a liricii lui V. Copilu Cheatra), Ion Breazu, Florica Ciura, Romul Cioflec, M.N. Condiescu, Aurel Marin, Romul Ladea, Victor Papilian, Cincinat Pavelescu, Alexandru Sahia, Oplimpiu Boitos, Ion Chinezu, Tiberiu Vuia, Liviu Rusu, Paul Constant, Ion moldoveanu, Ion Th. Ilea, Mihai Beniuc, toti acestia si altii inca deveniti "oamenii de langa inima" ai lui V. Copilu Cheatra si "serafimi" ai culturii noastre nationale.

De la marii maestri Lucian Blaga, Aron Cotrus, Ion Agarbiceanu, poetul-mot a primit sfaturi de estetica literara ori tinand de taina scrisului, unele din aceste "lectii" avand chiar incarcatura expresionista, sfaturi pe care V. Copilu Cheatra le-a urmat, pe cat l-a ajutat talentul, cu sfintenie. Iata un fragment dintr-un asemenea "sfat" primit din partea lui Lucian Blaga, prin intermediul unei convorbiri a poetului din Lancram cu sculptorul Romul Ladea: "Creatia, a inceput Blaga, este ordine, si ordinea ne incomodeaza.

Pana ma hotarasc sa ma aplec peste coala de hartie alba, exista in mine o vraiste, o anarhie, o dezordine care ma consuma cumplit, pentru ca procesul de creatie este ordine si ordinea pe care am realizat-o cerebral vine in conflict cu cea subiectiva, care este cea creatoare. Cu toate acestea fara ordinea am ingenunchea. Am muri, risipindu-ne in nimicuri. A fi creatori inseamna a fi sclavii unui sever soliloc... Din acest punct de vedere sunt de acord cu Platon ca rabdarea de a desavarsi o opera de arta este sustinuta de frenezie! Delirul este placerea de a sculpta sufletele"( s.n.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.