Analiza activitatii Inspectoratului Scolar al Judetului Botosani

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 1kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a necesitatii compatibilizarii cu sistemul european de educatie si formare profesionala, activitatea educationala pentru anul scolar 2006 - 2007 s-a fundamentat pe urmatoarele documente: Obiective strategice europene in domeniul educatiei si formarii profesionale - M.Ed.C., mai 2005. Raportul European asupra calitatii educatiei in scoala. 16 indicatori ai calitatii - Comisia Europeana, Bruxelless, mai 2000. Evaluarea calitatii in educatia preuniversitara, Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene, Bruxelless, februarie 2001.

Cresterea numarului protocoalelor de colaborare intre unitatile scolare si agenti economici din anumite domenii de activitate reprezinta o prioritate pentru conducerea unitatilor de invatamant, in perspectiva descentralizarii financiare si a nevoii tot mai pregnante de a adapta oferta educationala la raportul real dintre cerere si oferta pe piata muncii. In acest context, procesul descentralizarii a invatamantului preuniversitar constituie un demers oportun si necesar, raspunzand cerintei existentei unui invatamant organizat, administrat si finantat conform standardelor Uniunii Europene.

Avand la baza principiile transparentei, echitatii si adecvarii, activitatea de finantare a unitatilor de invatamant va presupune nu numai finantarea de baza (costul standard / elev), cum se intampla in general, ci si finantari complementare si compensatorii, bazate pe cerintele specifice de context socio - economic.
Situatia materiala precara a parintilor multor elevi are consecinte negative asupra interesului acestora fata de scoala. Pretul de multe ori ridicat al materialelor didactice, precum si al celorlalte mijloace necesare pentru parcurgerea anilor de scoala (rechizite, caiete, ghiozdan etc.) poate reprezenta de asemenea o amenintare.

Efectul acestor factori economici poate fi extrem de grav, de la dezinteres si absenteism ridicat (chiar in randul elevilor de gimnaziu) pana la abandonul scolar. Rata de parasire timpurie a sistemului de educatie constituie unul dintre indicatorii de baza in statele Uniunii Europene si se refera la populatia in varsta de 18 - 24 ani cu nivel gimnazial de educatie sau la cei care nu urmeaza nici o forma de educatie si formare profesionala. Romania ocupa ultimul loc, cu 23,6% in randul statelor europene.

Situarea invatamantului preuniversitar romanesc in reperele programelor europene de modernizare si dezvoltare a sistemelor educationale a determinat redefinirea tuturor structurilor, proceselor si finalitatilor, prin raportare la indicatorii de evaluare a calitatii si a eficientei interne a sistemului. Analiza starii invatamantului din judetul Botosani, la sfarsitul semestrului I al anului scolar 2006-2007, se realizeaza pe baza acestor indicatori elaborati in concordanta cu sistemele internationale de indicatori ai educatiei (OECD, Eurostat), prin care se masoara competentele individuale si performantele sistemului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.