Analiza activitatii macroeconomice

Trimis la data: 2015-09-22
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 1
Autor: Suzana_G
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Activitatea economica ce se desfasoara la nivelul economiei nationale a unei tari poate fi comensurata cu ajutorul indicatorilor fizici si valorici.
Prin intermediul acestor indicatori se poate evidentia din punt de vedere cantitativ, structural si calitativ procesele si fenomenele economice, input-urile si output-urile din cadrul diferitelor sectoare, ramuri,etc. ale economiei nationale.
Indicatorii fizici spre deosebire de cei valorici au o sfera de aplicare mult mai redusa si nu pot fi utilizati decat limitativ si fara posibilitatea de comparatie in timp.
Indicatorii valorici in schimb permit sintetizarea intregii activitati a unei economii nationale intr-o perioada de timp si permit o analiza comparata a acesteia atat la nivel national dar si intre principalele sectoare de activitate economica.

Principalii indicatori macroeconomici valorici cu ajutorul carora se evidentiaza tranzactiile economice la nivelul intregii economii se regasesc in sistemul conturilor nationale SCN - care asa cum aratat, un sistem de evidenta a rezultatelor desfasurate intr-o tara, intr-o anumita perioada de timp ( de obicei un an ).
Produsul global brut ( PGB )
Produsul global brut reprezinta valoarea totala a produselor si serviciilor produse intr-o perioada de timp in cadrul unei economii nationale.

Produsul global brut insumeaza atat bunurile destinate consumului intermediar cat si valoarea bruta a bunurilor.
Produsul intern brut ( PIB )
Produsul intern brut este principalul agregat macroeconomic si reprezinta valoarea de piata a bunurilor si serviciilor finale produse de catre toti agentii economici ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul unei tari intr-o perioada de timp bine determinata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.