Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Sud Est si Alpi - Coasta de Azour

Trimis la data: 2010-03-12
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 7.56 / 10
Downloads: 366
Autor: Cezar
Dimensiune: 1960kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Turismul a devenit un serviciu extrem de dinamic, ce trebuie să se adapteze schimbărilor mediului economic, modificării comportamentului şi cerinţelor consumatorilor, schimbărilor structurale ale economiei şi ocupării forţei de muncă şi, nu în ultimul rând, perspectivei integrării europene.După schimbările majore ce au marcat economia mondială în anul 1989, industria turismului a fost marcată de o puternică internaţionalizare şi globalizare a pieţelor. Pe de o parte au apărut numeroşi competitori, iar pe de altă parte vechile firme locale, regionale ori s-au desfiinţat, ori s-au transformat în agenţii transnaţionale. Schimbarea relaţiilor de piaţă, de la economia planificată la cea liberă, a condus la redistribuirea fluxurilor turistice.
După schimbările majore ce au marcat economia mondială în anul 1989, industria turismului a fost marcată de o puternică internaţionalizare şi globalizare a pieţelor. Pe de o parte au apărut numeroşi competitori, iar pe de altă parte vechile firme locale, regionale ori s-au desfiinţat, ori s-au transformat în agenţii transnaţionale.

Schimbarea relaţiilor de piaţă, de la economia planificată la cea liberă, a condus la redistribuirea fluxurilor turistice.
Sistemul informaţional turistic format după privatizarea ramurii începe să fie identificat cu un mijloc de echilibrare a cererii şi a ofertei de astfel de servicii. Competiţia pe această piaţă este de forma monopolistică, cu mulţi ofertanţi şi cumpărători de servicii turistice de toate tipurile.

De asemenea relaţiile de competiţie au tendinţă ascendentă datorită abilităţii operatorilor din turism de a asimila şi dezvolta căi inovatoare de răspuns la dinamica mediului înconjurător, la noile paradigme din procesul integrării europene .
Turismul este una din ramurile economiei naţionale care ocupă o poziţie strategică prin contribuţia sa la formarea şi mărimea PIB-ului. Acesta include acele activităţi producătoare de servicii care sunt destinate satisfacerii nevoilor de consum ale turiştilor.

În perspectiva evoluţiei şi dezvoltării viitoare a turismului în România este necesar să se ţină seama de o serie de factori, dintre care, demni de menţionat sunt: factorii economici, organizatorici, tehnici, demografici, psihologici şi de civilizaţie, precum şi politici.

Am ales aceste 2 regiuni datorită aportului pe care îl au în vederea activităţilor turistice redate de litoralul maritim din apropierea acestora, în cazul de faţă pentru Regiunea de Sud-Est (România) fiind vorba de litoralul Mării Negre iar pentru Regiunea Alpi - Coasta de Azur, litoralul Mării Mediterane.

Un factor asupra activităţilor turistice dintre cele 2 zone este că în afara activităţii turistice de tip litoral, determină şi diferenţieri în alte tipuri de turism care se pot practica în regiune, în cazul Regiunii Sud-Est fiind vorba de agroturism si turism de vânătoare şi pescuit cât şi de ecoturism date de prezenţa fluviului Dunării şi a rezervatiei floristice şi faunistice Delta Dunării, iar pentru regiunea franceză turismul balneo-montan şi sportiv dat de faptul existenţei la est a unei subunităţi a Alpilor Francezi.

Aceste tipuri de turism nu se regăsesc în ambele regiuni de aceea activităţile turistice interprinse în regiune determină şi fluxul de turişti interesaţi. Dar datorită climatului, a condiţiilor economice cât şi a investiţiilor şi promovării făcute, Regiunea Alpi-Coasta de Azur se determină printre principalele nuclee turistice din Europa faţă de Regiunea Sud-Est a României. Cu toate că renumele rezervatiei Delta Dunării unică în Europa şi a litoralului Mării Negre nu reuşeşte să se impună ca zonă prioritară în atragerea unui circulaţii de factor major al turiştilor.

2.Localizare şi locul in ierarhia regională
Regiunea Sud-Est este situată în partea de sud-est a României, acoperind 35.762 km² sau 15 % din suprafaţa totală a ţării, regiunea este a doua ca mărime din cele 8 ale României.

Regiunea Sud - Est cuprinde aproape toate formele de relief: lunca Dunării, câmpia Bărăganului, podişul Dobrogei cu Munţii Măcinului, iar partea de nord-vest a regiunii cuprinde o parte a Carpaţilor şi Subcarpaţilor de Curbură. Totodată regiunea este străbătuta de fluviul Dunărea, cuprinde Delta Dunării şi este mărginit la est de întreg litoralul românesc al Mării Negre. Preponderent este însă relieful de câmpie, cu specific climatic continental.

În 2005, Regiunea avea o populaţie de 2.846.379 locuitori, reprezentând 13,1 % din populaţia ţării; densitatea de 79,6 loc/kmp este sub media pe ţară (90,7 loc/kmp), cea mai mare densitate a populaţiei fiind în judeţul Galaţi (138,9 loc/kmp), dominat de centrul industrial şi comercial cu acelaşi nume, iar cea mai mică, în judeţul Tulcea (29,7 loc/kmp), unde condiţiile naturale şi economice sunt mai puţin propice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.