Analiza comportamentului consumatorului fata de anumite marci de cafea

Trimis la data: 2010-02-24 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 22
Autor: Irina Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Această lucrare va prezenta situaţia actuală a anumitor mărci de cafea pe piaţa românească, de asemenea şi atitudinea consumatorilor faţă de aceste mărci. Lucrarea este realizată după modelul Fishbein, având la bază două chestionare. Primul chestionar vizează un eşantion de 6 persoane, ales aleator, pentru a afla cunoştinţele intervievaţilor despre cafea.

Al doilea chestionar vizează un eşantion de 20 de persoane, ales aleator, şi va interoga cunoştiinţele intervievaţilor despre atributele si credinţele faţă de anumite mărci de cafea.
Modelul Fishbein reprezintă o abordare valoroasă pentru examinarea relaţiei între cunoştiinţele despre produs deţinute de consumatori şi atitudinile lor faţă de produs, în termeni caracteristici sau atribute ale produsului.

Formularea lui Fishbein este poate cel mai bine cunoscut model de multiatribute. Simbolic, poate fi exprimat astfel:
AΦ=Σei*bi
Unde:
AΦ = atitudinea faţă de obiect
ei = evaluarea atributului “i”
bi = forţa credinţei ca obiectul are atributul “i”
Modelul presupune ca atitudinea faţă de un obiect dat este bazata pe un set însumat de credinţe despre atributele obiectului “cântărit” prin evaluarea acestor atribute.

După aceste analize putem deduce faptul că marca Nescafe este văzută favorabil de către consumatorii intervievaţi, deoarece această marcă a obţinut un punctaj destul de mare pentu caracteristicilor săi de a avea o gamă variată şi o aromă plăcută.

Gustul amar este o caracteristică cu un punctaj mediu, care nu neapărat înseamnă ceva negativ, pentru că unii consumători poate preferă mărcile de cafea care nu sunt atât de amare, şi invers. Preţul este un atribut pe care consumatorii le consideră nefavorabilă în cazul celei trei mărci de cafea, acesta fiind prea mare.

Propuneri de soluţii pentru redresarea mărcii ce ocupă poziţia cea mai nefavorabilă.Marca cea mai nefavorabilă este cafeaua Amigo.
Pentru îmbunătăţirea atributelor mărcii Amigo trebuie să schimbăm conţinutul de cofeină pentru a avea poate un gust mai amara, dar cum am scris mai devreme, aceasta caracteristică nu e neapărat una nefavorabilă. Dar prin schimbarea conţinutului cafelei poate obţinem şi o aromă mai plăcută. Prin reducerea preţului ar putea să obţine rezultate mai bune pentru cafeaua Amigo.

O altă caracteristică pentru care marca Amigo este considerată una nefavorabilă este faptul că nu are o gamă destul de variată, care poate fi schimbată prin îmbunătăţirea sortimentului, prin inroducerea unor produse noi, pe care concurenţii l-au făcut deja.Prin aceste îmbunătăţiri ar putea ca marca de cafea Amigo are deveni a marcă mai favorabilă pentru consumatori.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.