Analiza costurilor de productie a unei societati

Trimis la data: 2014-05-06 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 45 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: MOROSANU zenaida Dimensiune: 57kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Conducerea oricarei intreprinderi este de neconceput fara cunoasterea sistematica a mersului activitatii acesteia, pentru a se putea aprecia, la perioade cat mai scurte, felul in care sunt respectate sarcinile prestabilite si a se putea interveni, cu promptitudine, in eliminarea eventualelor tendinte de abateri negative sau in corectarea prevederilor initiale, atunci cand pe parcurs apar posibilitati noi, mai eficiente, ce pot duce la rezultate superioare.''

In conditiile actuale, managerul trebuie, mai mult ca oricand, sa gandeasca in primul rand economic, prin prisma costurilor. Indraznim sa afirmam, in acest context, ca cel mai important criteriu de decizie il constituie costul.". "Cunoasterea costului pe produs (semifabricat) si analiza sa de catre colectivele de conducere din intreprinderi confera posibilitatea stabilirii modului in care s-a realizat nivelul antecalculat al costului produselor (semifabricatelor), precum si masurile ce trebuie luate pentru eliminarea deficientelor ivite in procesul de productie, in scopul reducerii continue si sistematice a costului de productie.

In conditiile societatii moderne, reducerea costului de productie, in general si a cheltuielilor materiale, in special, se manifesta ca o tendinta pe plan mondial. Ea apare ca o necesitate obiectiva in orice tara, indiferent de marime, pozitie geografica sau grad de dezvoltare, fiind determinata de o serie de imprejurari, si anume: in primul rand, cresterea fara precedent a dimensiunilor productiei si ca urmare a acesteia, a volumului de mijloace materiale necesare, si in al doilea rand, caracterul limitat al resurselor de materii prime si materiale.

Realizarea sarcinilor de reducere continua si sistematica a costurilor de productie impune exercitarea unui control permanent asupra modului de utilizare a mijloacelor materiale, banesti si de munca de care acestea dispun. Exercitarea acestui control revine, in primul rand, colectivelor de conducere din fiecare intreprindere, care prin atributiile cu care sunt investite, trebuie sa urmareasca modul in care se respecta regimul de economii si sa ia masuri adecvate pentru valorificarea la maximum a rezervelor interne.

Sporirea eforturilor pentru cresterea profitului si a rentabilitatii problema cheie a activitatii fiecarei intreprinderi, impune necesitatea alcatuirii exacte a costului produselor (semifabricatelor) prin inregistrarea corecta a cheltuielilor directe pe fiecare produs (semifabricat) si folosirea unor criterii rationale de repartizare a cheltuielilor indirecte asupra produselor, precum si printr-o delimitare justa in timp si spatiu a cheltuielilor,

astfel incat sa se asigure afectarea fiecarei perioade de timp si loc generator de cheltuieli cu cheltuielile corespunzatoare lor. Nivelul costurilor de productie determinate prin calcul, constituie un criteriu economic de baza care conditioneaza perfectionarea neintrerupta a proceselor tehnologice, introducerea rationalizarilor, inovatiilor si inventiilor in procesul de fabricatie."

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.