Analiza dignostic strategica a organizatiei in mediul sau de referinta

Trimis la data: 2010-06-28 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Ban lie Dimensiune: 53kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Analiza dignostic strategica a organizatiei in mediul sau de referinta
MANAGEMENTUL STRATEGIC este un proces managerial continuu, de mentinere a organizatiei intr-o permanenta adaptare la cerintele impuse de mediul sau de referinta, prin armoniazarea “fortelor” si “slabiciunilor” interne cu “amenintarile” si “oportunitatile ” externe si prin dezvoltarea la diversi factori de decizie a unei viziuni clare a ceea ce organizatia trebuie sa devina.

Referat despre Analiza dignostic strategica a organizatiei in mediul sau de referinta
MANAGEMENTUL STRATEGIC raspunde unui demers decizional complex, integrativ, global si deschis, dinamic si prospectiv.

MANAGEMENTUL STRATEGIC are ca finalitate si orientare in actiune PLANIFICAREA STRATEGICA -> planificarea strategica reprezinta produsul superior al managementului strategic

Ca proces decizional complex, MNAGEMENTUL STRATEGIC cuprinde mai multe tipuri de decizii:
Decizii operationale =au ca scop de a obtine maximum de profit din exploatarea curenta (spre exemplu, nivelul stocurilor, fixarea preturilor, etc);

Decizii administrative = mai rare dect cele operationale, ele constituie hotarari de exceptie, dificil de prevazut, de organizat si de modelat (spre exemplu, corectia calitatii, a produselor, corectia termenelor de livrare, etc.);

Decizii strategice = privesc produsele si piata pe care intreprinderea si le-a ales, obiectivele sale de dezvoltare si orientarile sale majore. Aceste decizii se situeaza la interfata dintre organizatie si mediul sau extern si privesc conducerea organizatiei pe termen lung.

Deciziile strategice reprezinta “produsele” cele mai importante ale actului managerial.

Decizia strategica este una din fazele care conditioneaza calitatea demersului strategic, demers care, in abordarea rationalista, cuprinde:
- ANALIZA DIAGNOSTIC a situatiei organizatiei in mediul sau de referinta;
- DECIZIA STRATEGICA (spre exemplu, elaborarea strategiei de piata);
- PUNEREA IN OPERA A STRATEGIEI;
- REALIZAREA PROCESULUI DE CONTROL.

In vorbirea curenta si in practica, termenul de DIAGNOSTIC este frecvent inlocuit cu cel de ANALIZA. In realitate, insa, DIAGNOSTICUL nu poate fi confundat cu ANALIZA, chiar daca demersul sau se bazeaza pe aceasta – fig.1 (B. Colasse – “Analyse financière de l’entreprise”, Ed. La Decouverte, Paris, 1994, p. 5)

ANALIZA DIGNOSTIC STRATEGICA isi propune sa identifice solutiile prin care organizatia bazata pe “competenta ” sa, poate sa valorifice “atractiile” mediului sau extern. Din aceasta perspectiva, “competenta” unei organizatii se defineste prin punctele sale “tari” si “slabe”, iar “atractiile” mediului extern prin oportunitati si restrictii.

OBIECTIVUL analizei diagnostic strategice nu este de a analiza o lista standard de factori, ci de a selectiona pentru studiu factorii de evolutie cei mai semnificativi si mai pertinenti pentru a intelege sectorul / ramura si intreprinderea in cauza. Este vorba deci de a analiza intr-o maniera dinamica intreprinderea si mediul sau de referinta, ca si relatiile care exista intre ele.

ANALIZA DIAGNOSTIC STRATEGICA se deosebeste de orice alt demers de analiza prin urmatoarele caracteristici:
- Propune stabilirea unor ierarhizari si prioritati;
- Vizeaza prioritar modul de realizare a finalitatilor, a scopurilor intreprinderii;
- Analizeaza evolutiile viitoare ale intreprinderii;
- Urmareste valorizarea relatiei existente intre nevoia unui client manifestata pe piata si un anumit produs al intreprinderii;
- Identifica tendintele de evolutie viitoare si posibilitatile de actiune strategica si implica compararea atuurilor intreprinderii cu atuurile concurentei.

II. MODELE FORMALE DE ANALIZA DIAGNOSTIC STRATEGICA
In literatura de specialitate exista mai multe modele pentru evaluarea si formularea unei strategii:

ANALIZA DIAGNOSTIC STRATEGICA s-a “nascut” in anii ’60 (secolul trecut), in SUA, o data cu aparitia lucrarii “Business Policy” elaborata de un grup de universitari de la Harvard Business School (1969), fiind cunoscuta si sub numele de metoda LCAG (Learned, Christensen, Andrews, Guth). Denumita si grila de diagnostic a Scolii Harvard, metoda LCAG a fost completata cu metoda de reflexie strategica a lui Igor Ansoff, rezultand astfel MODELUL DE BAZA AL ANLIZEI DIAGNOSTIC STRATEGICE.

Cadrul de naliza al MODELULUI DE BAZA este prezentat in fig. 2
Ca prima etapa a MODELULUI DE BAZA, evolutia mediului extern al intreprinderii presupune:
analiza micromediului – fig. 3 (sau a mediului extern competitional – denumire inspirata de “cele 5 forte concurentiale” propuse de M. Porter – fig.4)

Figura 4 Cele “5 forte concurentiale” – M. Porter
analiza macromediului (denumit si mediu extern general), care contine urmatoarele componente:
+ mediul demografic (numarul populatiei, structura pe sexe si grupe de varsta, numar de familii, etc.)
+ mediul economic (structura pe ramuri a activitatii economice, gradul de cupare al fortei de munca, situatia financiar-valutara, etc.)
+ mediul tehnologic (inventiile si inovatiile, marime fondurilor destinate cercetarii dezvoltarii, reglementarile existente)
+ mediul cultural (obiceiuri, traditii, comportamente de cumparare si de consum, norme,etc)
+ mediul politic (structurile societatii, clasele sociale, fortele politice, grdul de implicare al statului in economie, etc.);
+ mediul institutional (reglementarile de natura juridic, normele tehnice, conventii, practici comerciale, etc.);
+mediul natural (conditii naturale, relief, clima, etc)

In a doua etapa a MODELULUI DE BAZA, competenta distinctiva a intreprinderii, se analizeaza potentialul firmei – fig. 5

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.