Analiza evolutiei productiei agricole a Romaniei intre anii 1993-2010

Trimis la data: 2011-11-16 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Niku11 Dimensiune: 42kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Agricultura reprezinta una dintre cele mai vechi forme de activitate umana si joaca un rol vital in economia mondiala prin resursele economice asigurate. Agricultura este o ramura traditionala a economiei romanesti, ce are ca mijloc de productie fondul funciar agricol. Fondul funciar cuprinde totalitatea terenurilor aflate intre granitele unei tari, inclusiv cele aflate sub ape. Acesta asigura produsele alimentare necesare populatiei, materii prime unor ramuri industriale si produse pentru export.

Romania are o suprafata arabila de 9,427 milioane ha, aceasta reprezentand 64% din suprafata agricola a tarii care se ridica la 14,722 milioane ha, 23% din suprafata arabila a tarilor central si est-europene si 12,6% din suprafata arabila a tarilor Uniunii Europene. Exploatatiile agricole private sunt organizate astfel: 10,9 mii exploatatii agricole pe o suprafata de 2475 mii ha, cu o medie de 227,1 ha si 4170,3 mii gospodarii individuale, pe o suprafata de 10311 mii ha, cu o medie de 2,47 ha fiecare.

Productia ramurii agriculturas´┐Ż se determina conform metodologiei Eurostat privind " Conturile Economice pentru Agricultura" si cuprinde: valoarea tuturor productiilor de produse agricole (inclusiv valoarea productiei de vin obtinuta in unitatile agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie) si valoarea serviciilor agricole efectuate de unitatile specializate.

Aceasta productie nu cuprinde: valoarea consumului de samanta din productie proprie pentru culturile la care insamantarile se fac toamna, valoarea strugurilor utilizati in productia de vin a unitatilor agricole care nu dispun de instalatii industriale si vinificatie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea oualor puse la incubat si pierderile la producatori dupa recoltare.

Din anul 2004 productia ramurii agricultura cuprinde in plus valoarea activitatilor secundare neagricole neseparabile si este diminuata cu valoarea produselor agricole transformate in derivate in aceeasi ferma asigurandu-se comparabilitatea metodologica cu anii anteriori.

Activitatile secundare neagricole neseparabile sunt activitati legate direct de productia agricola si nu pot fi separate de activitatea agricola principala din punct de vedere al costurilor (ex.: producerea branzeturilor in ferma zootehnica).Productia ramurii agricultura este exprimata in preturi de baza (preturile la producator la care se adauga subventiile pe produs si se scad impozitele pe produs) ale fiecarui an.

Imbunatatirile funciare reprezinta domeniul stiintei de ameliorare a terenurilor. Are ca obiect studierea teoretica si aplicarea in practica a ansamblului de procedee agrotehnice, hidrotehnice, chimice si biologice, de masuri complexe, lucrari si interventii tehnice in scopul stabilizarii si imbunatatirii conditiilor pedologice, climatice si hidrologice, in vederea valorificarii in folosul agriculturii a unor terenuri neproductive, sau imbunatatirii conditiilor de dezvoltare a culturilor agricole pe unele terenuri slab productive.

Serviciile de mecanizare a agriculturii sunt schimbarile profunde care au avut loc in structura de proprietate agricola in contextul lipsei de mijloace mecanice pentru executarea lucrarilor agricole ce impun masuri de organizare a mecanizarii.

Serviciile de reproductie si selectie se ocupa cu controlul performantelor de productie, conducerea registrelor genealogice, certificarea valorii zootehnice a materialului de reproductie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.