Analiza indicatorilor economico-financiari privind cheltuielile - veniturile si rezultatele la S.C. CASVIDA S.A.

Trimis la data: 2013-08-21 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Rentabilitatea este una din formele cele mai sintetice de exprimare a eficientei intregii activitati economico - financiare a intreprinderii, respectiv a tuturor mijloacelor de productie utilizate si a fortei de munca, din toate stadiile circuitului economic: aprovizionare, productie si vanzare.

Eficienta economica este o categorie mai cuprinzatoare decat rentabilitatea. In acest sens mentionam si urmatoarea afirmatie "eficienta economica reprezinta cea mai generala categorie care caracterizeaza rezultatele ce decurg din diferite variante preconizate pentru utilizarea (consum productiv, consum individual, vanzare) sau economisirea unor resurse (umane, materiale sau financiare)" [6].

Pentru exprimarea rentabilitatii se utilizeaza doua categorii de indicatori: profitul si ratele de rentabilitate. Marimea absoluta a rentabilitatii este reflectata de profit, iar gradul in care capitalul sau utilizarea resurselor intreprinderii aduc profit este reflectat de rata rentabilitatii (indicator al marimii relative a rentabilitatii).

Analiza structurala a profitului urmareste stabilirea contributiei diferitelor tipuri de rezultate la modificarea totala, precum si punerea in evidenta aschimbarilor intervenite pe elemente componente.

Analiza structurala a rezultatului brut al exercitiului (profit brut sau pierdere), se poate efectua pe baza gruparii veniturilor si cheltuielilor dupa natura sau a gruparii cheltuielilor dupa functia (destinatia) lor in cadrul firmei.

Situatia economico- financiara a societatii CASVIDA S.A. pentru anii 2005, 2006 si 2007 este prezentata prin bilantul contabil (anexa2) si contul de profit si pierderi (anexa 3). Pentru a ne forma o imagine asupra dimensiunii activitatii si a performantelor sale, prezentam sintetic valoarea principalilor indicatori pentru anul 2007:

Punctul de plecare in diagnosticarea profitului intreprinderii este analiza dinamica si structurala. Variatia absoluta si relativa a profitului permit aprecierea globala a rentabilitatii absolute a activitatii intreprinderii si va avea efect direct asupra rentabilitatii relative. Dimensiunea profitului si evolutia inregistrata pe categorii de activitati se afla sub incidenta politicii intreprinderii de promovare a activitatii de exploatare sau a investiilor financiare.

Departajarea rezultatului brut in functie de aportul adus de cele trei tipuri de activitati permite evidentierea contributiei fiecarui tip de activitate la formarea rezultatului brut .In functie de evolutia inregistrata de rezultatul din exploatare, financiar sau extraordinar, se stabilesc obiectivele de coordonare a activitatii viitoare in scopul maximizarii rezultatelor.

In analiza dinamica a profitului sunt frecvent folositi indicii cu baza fixa sau in lant, ritmul mediu de crestere si modificarea absoluta. Caracterizarea dimensiunii profitului se face pe baza evolutiei veniturilor si cheltuielilor. Un rezultat pozitiv al activitatii este asigurat de cresterea veniturilor intr-un ritm superior cheltuielilor.

Asigurarea relevantei concluziilor desprinse din analiza dinamica a profitului presupune utilizarea unei baze de date comparabile; ajustarea valorii indicatorilor in functie de inflatie este o necesitate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.