Analiza literara - Glosa/ Oda/ Simbolism/ Plumb/ Testament/ Eu Nu Strivesc corola de minuni a lumii

Trimis la data: 2004-05-05 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Ofelia Oprescu Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Glossa = poezie cu forma fixa in care versurile primei strofe, considerata strofa cadru se reiau la sf. Sau la incep strofelor inferioare iar ultima strofa este defapt inversul primei.

Sursele de inspiratie ale Glossei Eminesciene sunt reprez de vechile scrieri filozofice indiene(vedele), Filosofia lui Shopenhauer, filosofia eleatilor, , cugetarile filosofului si omului politic suedez Oxenstierna precum si propria experienta de viata si filosofia creatorului/autorului.

Glossa este o scriere filosofica gnomica incercand sa explice anumite principii de viata precum si concepte pe care poetul si le insuseste din operele filosofice amintite. Unul din aceste concepte se refera la cond omului de geniu care potrivit filosofiei Shop.. trebuie sa se detaseze sa nu se implici in nici un fel in faptele de viata ale oamenilor multumindu-se doar sa le observe.

ataraxia stoica = concept filosofic care promoveaza ideea neparticiparii/detrasare pt a nu mai suferi
omul de genui = este singur capabil sa-si pastreze obiectivitatea ?in timp a oamenilor obisnuitim, sunt subiect si nu se poate detasa, nu ii este specif dorinta de acum iar om ? comunica ? dorinta ? de a trai, vointa.

Oda(in metru antic)
Dedicata iubirii cu exceptia strofei I care apartine variantei dedicate lui Napoleon. In ac strofa apare motivul romantic al omului geniu insing ridic. Odrii care steaua sing. Dar si incapability sa inteleaga ca si el, asemenea celorlalti oameni este muritor. Scrisa intr-o metrica asemanat poemelor safrice apartinant poetei Saphro exceptand strofa I, Oda are ca tema iubirea. In prima strofa este pusa in disc conditia umana in raport cu timpul. Prelucreaza atat motive romantice cat si legende mitologice(ceea ce confera textului o nuanta deosebita ca si cum s-ar adresa cunoscatorilor)

=Strofa I=
face part din prima varianta a odei dedic lui Napoleon si contin elemen romantice precum steaua singurat, imag omului de geniu solitar, izolat si incapabil de a percepe moartea ca pe o realitate. Alternanta de tp si mod verb din versul I(imperfect/conj/infinit) subliniaza anterioritatea, inconstientei tineretii, maturit prez, lipsa de certit in ceea ce priv viitorul.

=Strofa II=
cuprinde un oximoron(alat 2 termeni contradict) ‘’dureros-dulce’’. Pt a sublinia faptul ca iubirea nu e o stare de liniste/regasire pt nimeni si in nici un caz pt om de geniu. Folosirea pron pres persIIa sg poate individualiza dar si generaliza adresarea.Iubirea e figurata asemenea unei stari care sa aduca ‘’moartea neindurat’’

=Strofa III=
Aduce ca element mitologic 2 pers masc, pov Nessus si a lui Hercule rivali in iubirea lor pt Deianira si pe care iubirea ii va ucide in cele mai inspaimantat moduri, povest semnif simbolic suferintele provocate de iubire. Exista aici o hiperbola, aceea a iubirii pe care nu o pot stinge toate apele marii

=Strofa IV=
“de-al meu prop zis..”/’’Pe-al meu propriu rug’’ /paralelism sintactic(reprez repet unor struct gramat far aca elem din component sa fie identice morfologic’’. Phoenix apare ca motiv mitolog si legenda pasarii asimilata iubirii

=Strofa V=
Asist la dorinta exp de eul liric, de revenire la starea de liniste, neparticip iubirea e simboliz aici de epitet person ‘’ochii tulburat’’.
Volupt mortii, preluat de la romant germ este similara la Emin cu ‘’setea de sup ?’’ cu dorinta omului de a lasa in urma o exist si poate de a incepe o alta

In Oda e ilustrata lirica mastilor cele 2 masti fiind cele 2 ipostaze, cea de om de geniu detasact/obiectiv/solitar si cea de indragostit mistuit de focul iubirii.

Motiv Literar=Sit cu caract de max generalitate care se repeta de mai multe ori in o opera literara(laitmotiv) sau in mai multe opere lit de-a lungul tp.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.