Analiza politica

Trimis la data: 2005-02-18
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.28 / 10
Downloads: 758
Autor: G. Oty
Dimensiune: 7kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Analiza politica - Putem începe de la simplu. Ce este analiza? În opinia mea analiza apare ca un sistem de informaţii, o generalizare a cunoştinţelor etc, dar este doar este doar însuşi noţiunea de analiză. Problema e alta. Ce este analiza politică?
În opinia lui Robert Dhall : “analiza politică - reprezintă activitatea, privind explorarea politică pentru a realiza o punte de legătură între starea reală a lucrurilor şi starea viitorului posibil a lucrurilor”.

Adică analiza politică este drept studio de cercetare asupra fenomenului politic, felul cum evoluează lucrurile de la inferior la superior sau invers. Omul face anliza politică, dar o face în temeiul anumitor prejudecăţi, a unor arhetipuri. Omul simplu poate face unele deducţii, dar la suprafaţă, cu limită fără a realize o sinteză stabilă, perfectă deoarece “fără sinteză analiza este oarbă, fără analiză sinteza e oarbă”.

Adică e necesar acel cumul de informaţii de cunoştinţe pentru a se trece de la prejudecăţi, în altă zonă, în care analiza politică se face în contextul sistematizării şi cel al raţionalităţii, determinîndu-se relaţia scop-mijloc. Analiza politică este acel element care contribuie la formarea personalităţii deoarece are loc procesul de sintetizare a informaţiei percepute, delimitarea realului şi fictivului.

Unii susţin că analiza politică este o artă, alţii că este o ştiinţă. Dacă unii şi alţii consideră în aşa fel, eu consider în alt fel. Şi anume, analiza politică este o îmbinare a ştiinţei cu arta, deoarece pentru a face o analiză e necesară baza, temeiul theoretic, iar ştiinţa se explică prin totalitatea de teorii, concepţii expuse asupra unui domeniu, este o artă deoarece îmbină o imaginaţie şi creativitate bogată, iar arta include aceste elemente, precum şi felul persoanei de a-şi expune tendinţa creatoare.

Dacă am începe de la însuşi semnificaţia analizei, atunci e posibil de dedus faptul că este drept o generalizare, comparare sau chiar sinteza a unui fenomen, process, împrejurare sau conflict. Astfel putem atribui numeroase sinonime, asociaţii la semnificatia cuvintului de analiza, dar problema e alta si anume ce rol are acest element, ce influenta are asupra intelectului uman.

Pentru fiecare individ, analiza are o semnificatie diferita, ea poate fi inteleasa sau perceputa sub diferite moduri, important e cum se va rasfringe asupra celorlalti indivizi, care incearca sa realizeze un proces de cercetare adica sa gaseasca un stimul, o idee o teorie la care ar putea raporta un lucru. In cele expuse mai sus am tras atentia asupra individului si nu este in zadar deoarece scopul analizei este anume formarea individuala a persoanei, a capacitatii acesteia de a sintetiza, de a stoca si de a-si expune cunostintele si creativitatea.

Omul este o fiinta analitica, pentru ca gindeste. De aici deducem rolul analizei. Ea determina acel cumul de idei nascute in mintea omului si il face sa le expuna sub forma de teorii,conceptii. Ca rezultat analiza este un stimul spre o gindire profunda, imaginativa. De ce anume profunda si imaginativa? Anume pentru a reda o explicatie la aceea ca analiza politica nu este altceva decit o simpla disciplina intelectuala aplicata fata de fenomenul politic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.