Analiza principalelor situatii comice din Tartuffe

Trimis la data: 2009-10-08
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 6.01 / 10
Downloads: 77
Autor: Daniela Oprea
Dimensiune: 11kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dezideratele mele privind acest referat sunt ca aceste 2 pagini sa cuprinda situatiile considerate de mine comice din punct de vedere dramatic.Inainte de acestea am sa enumar cele ce cred eu ca ar fi momente de cadere a mastii lui Tartuffe:Un prim moment de cadere a mastii este cand Damis il infrunta pe Tartuffe de fata cu Orgon, iar Tartuffe recunoaste ca ceea ce i se aduce impotriva este adevarat,chiar daca rezultatul nu este cel scontat de catre Damis.
In cele doua dati cand Tartuffe se intalneste cu Elmire domnul "pupa cruce" isi exprima simtamintele cu privire la atractia pe care o simte fata de sotia lui Orgon.La prima intalnire, exprimarea este timida dar sugestiva, iar a doua este revelatoare pentru Orgon, reprezentand momentul de cotitura al piesei.

Un al 4-lea moment de cadere a mastii este atunci cand Tartuffe isi exercita dreptul obtinut de la Orgon ca danie, si le cere sa iasa din ceea c a devenit casa lui: "Afara voi de aicea,/ voi ce imi vorbiti domneste,/ stapanul casei eu sunt."

Un alt moment demascator, final,reprezentand demascarea integrala a lui Tartuffe: cand trece la executarea propiu-zisa a evacuarii
Momente comice la TartuffeAsa deci:In actul I scena I, inversunarea doamnei Pernelle este comica in antiteza cu ceea ce sustin celelalte personaje.

Interesandu-se de Tartuffe cu o grija considerabila, Orgon foloseste sintagma "ei, bietul om" (functia repetitiva verbala cu rol comic) cum face de altfel si doamna Pernelle catre final pentru a-l repune in drepturi pe" sfant" cand este discreditat. Comicul din antiteza creata la nivelul imaginii lui Tartuffe: "sfant", "mutra de dihor", "pupa cruci","saracie din sfanta renuntare" , "panglicarie" este atotprezent pe parcursul piesei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.