Analiza riscurilor la farmacia Felicia

Trimis la data: 2011-03-01 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 697
Autor: Lessy narkosha Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prezentarea companiei farmaceutice Felicia
Farmacia Felicia isi are sediul social in Chisinau, str. Kiev, 11 si are ca obiect principal de activitate producerea si comercializarea medicamentelor de uz uman. Reteaua de farmacii si farmamarkete Felicia a fost creata pentru a ajuta populatia sa-si atinga scopul unui tratament eficient. In 1997, in Chisinau, s-a deschis prima farmacie Felicia care peste cativa ani s-a dezvoltat in prima si cea mai larga retea de farmacii din Moldova. In prezent reteaua cuprinde 44 de farmacii si farmamarkete. Principalul tip de activitate a retelei de farmacii este vanzarea medicamentelor de la diversi producatori. Cea mai importanta realizare a fost deschiderea in 2005 a primului market farmaceutic in Moldova cu forma deschisa de vanzare.

Identificarea riscurilor cu care se confrunta reteaua farmaceutica Felicia
Sistemul decizional al organizatiilor contemporane in general prezinta o complexitate deosebita, incorporand o varietate mare de decizii si permitand o diversitate mare de abordari. Prin natura sa, decizia se referala viitor, fiind predominant previzionala. Supravietuirea si functionarea oricarei companii necesita in mod obligatoriu adoptarea si aplicarea de decizii de risc si incertitudine.

Principalele forme de risc cu care firmele din sectorul farmaceutic, si in mod particular lantul farmaceutic Felicia, se pot confrunta sunt:
Riscuri economice, care sunt determinate atat de evolutiile contextuale ale firmei, cat si de calitatea activitatii economice din cadrul sau.

Acestea pot fi: riscul cresterii inflatiei, riscul amplificarii ratei dobanzii la credite, riscul modificarii ratei de schimb valutar si riscul investitional. Aceste riscuri favorizeaza aparitia unei subcategorii de riscuri legate de riscul neincasarii la termen a creantelor de pe piata interna, media fiind in jur de 250 zile.

Riscuri financiare, aferente obtinerii si utilizarii capitalurilor de imprumut si proprii. Acestea sunt: riscul ramanerii fara lichiditati (in cazul neplatii sumelor alocate pentru contravaloarea retetelor compensate si gratuite de catre CNAS farmaciilor), riscul neasigurarii rentabilitatii datorita falimentului si amplificarii prea mari a cheltuielilor, riscul pierderii proprietatii.

Riscuri comerciale, asociate operatiunilor de aprovizionare si vanzare pe piata interna si externa: riscul de pret, riscul de transport al medicamentelor, riscul de vanzare. Riscurile fabricatiei, generate de disfunctionalitati tehnologice si organizatorice in cadrul activitatilor de productie a medicamentelor: riscul nerealizarii calitatii programate, riscul neobtinerii cantitatii de produse stabilite, riscul neincadrarii in consumurile specifice normate, riscul rebuturilor, riscul accidentelor de munca, riscul tehnologic invizibil (toxic, chimic etc.)".

Pentru diminuarea acestor riscuri, managerii apeleaza la tehnologia de varf, organizarea riguroasa a activitatilor, introducerea sistemelor moderne de asigurare a calitatii (ISO 9000), control sistematic al proceselor si rezultatelor, etc.

Riscurile politice, riscuri legate de inasprirea schimbarile adoptate in legislatia reglementarilor de autorizare, care decurg din modificarile strategiei, tacticii si actiunilor curente ale factorilor politici din propria tara, din tarile cu care compania are contacte directe si ale marilor organizatii internationale. Cele mai frecvente sunt: riscuri de restrangere a importurilor si/sau exporturilor, riscul limitarii transferului valutar, riscul refuzului admiterii produselor firmei pe teritoriul anumitor state.

In cazul Romaniei, riscul de tara reflecta nu numai factori de natura politica(inexistenta unei legi care sa reglementeze sectorul farmaceutic), ci si economica(restrangerea listei medicametelor subventionate de CNAS) si sociala. Riscurile politice conditioneaza aparitia riscurilor legate de intreruperea fluxului de aprovizionare cu medicamente din import.

Riscurile sociale au in vedere relatiile cu personalul firmei si comportamentul acestuia. Managerii se confrunta cel mai adesea cu: riscul demotivarii personalului, riscul unor cheltuieli cu forta de munca(salarii), riscul conturarii unei culturi organizationale antieconomice.Tot din aceasta categorie fac parte si riscurile legate de stress in munca.

Riscuri juridice, ce decurg din incidenta legislatiei nationale si internationale asupra companiei. Acestea sunt: riscul pierderii sau distrugerii marfii, riscul neincasarii sumelor cuvenite pentru operatiunile economice efectuate, riscul pierderii proprietatii, riscul platii de impozite si taxe majorate.

Riscuri naturale, generate de calamitati naturale sau de alte cauze de forta majora in care factorii naturali au ponderea decisiva. Cele mai frecvente riscuri naturale de care managerii trebuie sa tina cont in procesele decizionale sunt: riscul de incendii, riscul de cutremure, riscul de inundatii, riscul de furtuni.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.