Analiza si evaluarea riscului de creditare

Trimis la data: 2010-03-20 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adriana Munteanu Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Riscul de credit este primul dintre riscurile bancare cu care se confrunta o institutie bancara. Riscul de creditare exprima posibilitatea ca imprumutatii sau emitentii de titluri sa nu-si onoreze obligatiile la scadenta. Pentru imprumutat, riscul de credit exprima intr-o forma mai larga, degradarea situatiei financiare a acestuia. O mare varietate de motive legata fie de situatia generala a economiei, fie de conditiile afacerii imprumutatului, intre care multe sunt imprevizibile si afecteaza situatia financiara a acestuia, pot contribui la riscul de credit.

Riscul curent este aferent valorii de piata curente, adica cea calculata pe baza valorii prezente pe baza parametrilor pietii.
Riscul potential este legat de valorile viitoare posibile pe care le poate lua instrumentul pe parcursul existentei sale, valori viitoare ce sunt determinate de deviatiile viitoare ale parametrilor pietei in raport cu valoarea lor curenta. Riscul potential este numit "add on" pentru a exprima "suplimentul fata de valoarea curenta".
Riscul total este suma celor doua riscuri si el masoara riscul de credit total a instrumentului considerat.

Gestionarea riscului de contrapartida are ca obiect limitarea pierderilor in cazul deprecierii situatiei debitorilor, evitarea ca slabiciunile unor debitori sa antreneze dificultati prea importante pentru imprumutator. Prima etapa presupune o gestionare a priori momentului, luarea deciziei de angajament, bazata pe criterii calitative si cantitative ce conduc la stabilirea deciziei privind acordarea autorizatiilor de angajament. Majoritatea autorizatiilor si toate conditiile particulare depind de aprecierea calitatii debitorilor in momentul analizarii dosarelor de creditare.

Aceasta analiza poate fi facuta de personalul bancii respective, de catre banci corespondente sau de agentii pentru referintele de creditare. A doua etapa, gestionarea a posteriori pentru urmarirea acestora si estimarea riscurilor la portofoliul de active. Este vorba de o gestionare cantitativa a riscului de contrapartida bazata pe statistici ale situatiilor debitorilor, estimari ale expunerilor la risc si ale pierderilor in cazul inrautatirii situatiilor clientilor si portofoliilor de clienti diversificate.

Riscul de contrapartida este cel al inregistrari pierderilor in cazul imposibilitatii debitorilor de a-si onora obligatiile. Aceste pierderi depind de expunerile la risc si de eventualele garantii. Expunerea se prezinta sub forma de profile temporare ale expunerii de risc.
Garantiile sunt de multe feluri grupate in doua mari categorii: reale si personale si au ca scop reducerea pierderilor in cazul riscurilor de creditare. Clauzele contractuale asigura o protectie suplimentara a imprumuturilor prin fixarea unor praguri in respectarea unor indicatori sau prin limitarea tuturor operatiunilor contra partidei care fragilizeaza situatia sa financiara.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.