Analiza si functionarea conturilor de terti

Trimis la data: 2015-03-21 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 29 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dovincescu Georgiana Madalina Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In general, prin creanta se intelege dreptul unei persoane denumita creditor de a pretinde de la alta persoana numita debitor sa-i plateasca contravaloarea unor bunuri, lucrari sau servicii.
Societatile comerciale, regiile autonome si celelalte persoane juridice sau fizice, in relatiile pe care le au isi creeaza si isi achita reciproc diferite obligatii materiale si banesti, fiind in postura de debitor sau de creditor.

Creantele intreprinderii, sau activele circulante in decontare reprezinta valori economice avansate temporar de titularul de patrimoniu altor persoane juridice sau fizice pentru care urmeaza sa primeasca echivalentul valoric.
Principalele conturi sintetice cu ajutorul carora se urmaresc creantele intreprinderii sunt: 411 "Clienti", 413 "Efecte de primit de la clienti", 425 "Avansuri acordate personalului", 456 "Decontari cu asociatii/actionarii privind capitalul", 461 "Debitori diversi", si altele.

Contul 411 "Clienti" este utilizat pentru evidentierea decontarilor cu clientii interni si externi, pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri vandute etc., lucrari executate si servicii prestate pe baza de facturi. Acest cont are functie contabila de activ. Debitul acestui cont reflecta pretul de vanzare al marfurilor, produselor, semifabricatelor livrate, lucrarilor executate si serviciilor prestate, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta.

Creditul acestui cont reflecta sumele incasate de la clienti, contravaloarea efectelor comerciale acceptate, valoarea sconturilor acordate clientilor.Soldul este debitor si reflecta sumele de incasat de la clienti.Contul 413 "Efecte de primit de la clienti" este utilizat pentru evidentierea drepturilor de creanta stabilite pe baza de efecte comerciale (trate, bilete de ordin etc.), rezultate din relatiile cu clientii. Este cont cu functie contabila de activ. Debitul acestui cont reflecta sumele de incasat de la clienti reprezentand contravaloarea efectelor comerciale acceptate.

Creditul acestui cont reflecta efectele comerciale incasate de la clienti. Soldul este debitor si reflecta sumele de incasat de la clienti.Contul 425 "Avansuri acordate personalului" este utilizat pentru evidentierea avansurilor acordate personalului in timpul lunii, in contul drepturilor cuvenite pentru munca prestata. Are functie contabila de cont de activ.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.