Analiza situatiei financiar-patrimoniale a firmei

Trimis la data: 2010-12-02 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 662
Autor: Irimescu Bogdan Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Situatia financiara-patrimoniala reprezinta o anumita stare a capitalului din punct de vedere al existentei, al structurii materiale si al rezultatelor financiare obtinute. Ea reprezinta si o consecinta a desfasurarii proceselor care formeaza obiectul de activitate al firmei constituind cadrul financiar al acesteia.

Sunt interesati in cunoasterea situatiei patrimonial-financiare a firmei : proprietarii care vor sa cunoasca evolutia averii si a castigului- conducerea firmei pentru depistarea eventualelor situatii de dezechilibru financiar- bancile interesate sa cunoasca bonitatea firmei ( bonitate : lichiditatea, solvabilitatea, rentabilitatea, capitalul imprumutat )- institutiile statului deoarece fiecare firma reprezinta o sursa de venit pentru buget- organele judecatoresti : daca unitatea este data in judecata, organul judecatoresc poate lua decizii ( sechestru )

Sindicatele : daca activitatea are un sens pozitiv, sindicatele pot cere mariri de salarii.Analiza patrimoniului firmei se realizeaza cu ajutorul informatiilor oferite de bilantul contabil. Analiza structurii patrimoniale are ca obiect dinamica acesteia precum si raporturile dintre diferitele elemente ale balantei si schimbarile intervenite in situatia mijloacelor si surselor determinate de activitatea desfasurata pe parcursul activitatii.

Datele din tabel ne dau posibilitatea de a formula concluzii referitoare la proiectarea firmei in raport cu situatia generala a ramurei din care face parte firma si a concurentei.Ponderea fiecarui element patrimonial si a surselor au o anume semnificatie si o importanta practica. In exemplul dat, s-a inregistrat o crestere a activului firmei cu peste 32% cea ce in principiu constituie un rezultat pozitiv, acesta marcand dezvoltarea firmei.

Este necesar insa, de a lua in considerare elementele specifice perioadei si ale firmei. In primul rand, se are in vedere evolutia preturilor ca efect al inflatiei. Luand in considerare elementele specifice, se retine faptul ca s-au produs schimbari importante in structura elementelor patrimoniale. Astfel : in inregistrarea unei scaderi insemnate a imobilizarilor ponderii, scaderea poate constitui un fenomen normal daca de principiu s-a produs :

In urma vanzarii activelor devenite disponibile ca urmare a modificarii profitului de activitate - ca efect al inregistrarii deprecierii valorii activelor fixe corporale- ca urmare a reevaluarii activelor corporale in conformitate cu prevederile legale sau cu piata

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.