Analiza stilistica pe poezia Cuplu - Ana Blandiana

Trimis la data: 2015-06-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: abstractt93
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ana Blandiana este o poeta emblematica pentru lirica feminina a generatiei anilor '60. Meditatiile Anei Blandiana despre eul modern ne dezvaluie o scriitoare ce a vazut in poezie un limbaj esential, o posibilitate de a gandi asupra lumii.
Poeta debuteaza in 1959 in revista ,,Tribuna" din Cluj cu poezia ,,Originalitate" ,publicand apoi constant numeroase volume de poeme printre care se numara si ,,Octombrie, Noiembrie, Decembrie" aparut in 1972, in care se regaseste si poezia ,,Cuplu".
Despre Ana Blandiana putem spune ca este o contemporana desavarsita, creatiile ei caracterizandu-se prin sinceritate si rafinament. Asadar, postmodernismul reprezinta un curent literar care ii face pe scriitori sa isi construiasca o reactie proprie: prin esenta una culturala, livreasca a citatului intertextual si a parafrazei. Ana Blandiana nu joaca un rol sau altul atunci cand isi compune poemele, ci este mereu ea insasi. In versurile ei figururile de stil nu sunt numeroase, insa poeta creeaza metafore totale prin aceea ca insasi gandirea ei este metaforica. (Mircea Martin).

Poezia "Cuplu" este o creatie lirica in versuri avand un caracter meditativ, fiind o opera reflexiva pe teme filozofice. Aceasta poezie dezvolta motivul dublului, al androginului, conform caruia cuplurile erau lipite, formand astfel un intreg. In aceasta poezie androginul, figura mitica si arhetip pierdut al unitatii primordiale este reconstruit, refigurat dureros. Asadar, tema operei o constitue mitul androginului, acesta fiind traspuns intr-un registru liric, incluzand si iubirea, tema cea mai intalnita in literatura.

Si titlul acestei poezii, care este format din substantivul "cuplu", acesta fiind totodata un lexem ce realizeaza conexiunea cu tema iubirii, care are mai multe aspecte: iubirea ca initiere (mitul erotic), iubirea ca si pasiune, si iubirea tragica, are o rezonanta aparte. Rolul acestui substantiv este cel de relevare a temei.

Structura acestei poezii este specifica genului liric, in sensul ca poezia este alcatuita din 51 versuri nedistribuite in strofe, iar din punct de vedere prozodic, nu avem rima, masura sau ritm.
La nivel fonetic semnalam prezenta aferezei (,,se-ntorc, si-l, si-mi") in acest caz, fiind suprimata vocala "i". Desi este accident fonetic, in aceasta poezie afereza are functie estetica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.