Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei

Trimis la data: 2014-01-20 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Movila Larisa Dimensiune: 125kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenul de cheltuialapublica s-a conturatpefundalulaparitieisievolutieiconsumului de resurse, in special, in forma baneasca, pentrusatisfacerea de nevoipublice, fiindfolosita cu maimulteacceptiuni, atat in teorie cat si in practica, dintre care, se invoca, celmaiadesea, sensuljuridic sic el economic.
Cheltuielilepublicereprezintamodalitatea de manifestare a functiei de repartitie a finantelorpublice in sferaredistributiva.Prinintermediulacesteia, are loc o realocare a fondurilorbanestipediferitedestinatii, in functie de nevoilesociale( colective) si in functie de politicafinanciarapromovata de stat.

Cheltuielilepublicereprezintamodalitatea de manifestare a functiei de repartitie a finantelorpublice in sferaredistributiva. Prinintermediulacesteia, are loc o realocare a fondurilorbanestipediferitedestinatii, in functie de nevoilesociale( colective) si in functie de politicafinanciarapromovata de stat.
Pornind de la definitie, in care cheltuielile publiceexprima legaturieconomico-sociale, in forma baneasca, care se dezvoltaintre stat sipersoanelefizicesijuridice, este bine sa se mentionezeca, cheltuielilepublice nu trebuieconfundate cu celebugetare.

Cheltuielilepublicecontintoatecheltuielile care se executaprinintermediulinstirutiilorpublice, suntacoperiteatat de la buget cat si din fondurileextrabugetaresau din bugetelepropriialainstitutiior, pemotivulveniturilorrealizate, iardimensionarea se repartizareaacestorarezulta din necesitateasatisfaceriiunornevoipublice. Cheltuielilebugetaresuntalcatuite din acelecheltuieliinscrise in bugetele din cadrulsistemului public bugetarsisunt, acoperite de la buget.

Cuantumul, structurasipondereacheltuielilorpublicesunt determinate de forma de proprietate, de niveluldezvoltarii social-economica a tarii, de obiectiveledezvoltariiechilibrate a economieinationale de punere in aplicare a actiunilor social-culturale, de rolulstatului in activitateaeconomica, precumsi de conditiilepolitice concrete ale aceleiperioade. Cheltuielilepublicesunt in esenta,ungrup de relatiisiproceseeconomice in forma baneasca, prin care are locdistribuireasiutilizareaefectiva a fondurilorfinanciarpublice.

Acestecheltuielisuntpentru diverse platipentruatingereaobiectivelor conform politiciistatului( serviciiplublicegenerale, actiuni socio-culturale etc. ). In functie de destinatialor, se poatevorbidesprecheltuielipublice care consuma definitive o fractiune a PIB (platirecurenta din institutiilepublice) sidesprecheltuielilepublice care reprezinta o avansare a PIB ( exprimacontributiastatului la producereastatului la producereabruta de capital de naturamaterialasaunemateriala).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.