Analiza variabilitatii globale

Trimis la data: 2010-10-29
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Marian Popa
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Analiza variabilitatii globale a parametrilor ambientali vizeaza asigurarea reprezentativitatii evaluarilor si se realizeaza prin: analiza modului de distributie, a eterogenitatii si a valorilor extreme ale selectiilor de date. Metodologia evaluarii geostatistice a unei caracteristici este elaborata pentru distributia normala a acesteia si din acest motiv neconcordanta dintre distributia valorilor prelucrate si cea normala conduce la supraestimari sau subestimari proportionale cu gradul de asimetrie al acestei distributii. Prin urmare, modul de distributie al valorilor unui parametru ambiental in jurul mediei sau medianei de selectie influenteaza in mod determinant rezultatele prelucrarilor geostatistice.
Analiza modului de distributie al frecventei valorilor, in cazul pregatirii acestora pentru prelucrari geostatistice, poate conduce la doua rezultate: repartitia valorilor este normala si in consecinta prelucrarea lor prin modele geostatistice conduce la rezultate corect interpretabile; repartitia valorilor nu este normala, in acest caz fiind necesara transformarea lor (normalizarea) in scopul eliminarii erorilor introduse prin subestimari sau supraestimari.

Analiza eterogenitatii selectiei de date disponibile, realizata de obicei prin analiza dispersionala multifactoriala (D.Scradeanu, 1995), are ca obiectiv separarea selectiei de date in functie de dispersia diferentiata a valorilor, diferentiere determinata de factori fizico-chimici cu actiune divergenta. Rezultatul analizei eterogenitatii selectiei de date poate conduce la doua variante de continuare a estimarilor geostatistice :

selectia de date este omogena, varianta in care estimarile geostatistice se realizeaza asupra intregului set de date utilizandu-se un singur model de variabilitate spatiala ; selectia de date este eterogena, varianta in care selectia de date trebuie separata in grupuri omogene, pentru fiecare din acestea identificandu-se modele distincte de variabilitate spatiala.

Analiza valorilor extreme ale selectiilor de date asigura estimarea corecta a intervalului de incredere al parametrilor statistici prin corectarea valorilor exagerate ale dispersiei. Analiza valorilor extreme poate conduce si ea la doua situatii distincte: valorile extreme se elimina deoarece sunt putin numeroase si din punct de vedere statistic nu sunt reprezentative pentru caracteristica studiata (sunt fie rezultatul unor erori de masurare fie al unor variatii bruste ce nu sunt definitorii pentru variabilitatea spatiala a caracteristicii studiate);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.