Analizati comparativ pentru Statele Unite ale Americii si Romania situatia femeii intreprinzator

Trimis la data: 2009-04-09 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 52
Autor: Laura Nedelea Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In cadrul revolutiei antreprenoriale mondiale, femeile reprezinta o componenta esentiala. Ele joaca un rol crucial in actuala economie antreprenoriala bazata pe cunoastere si reformeaza viitorul prin cresterea accelearata a numarului de noi afaceri infiintate. Interesul major al femeilor pentru antreprenoriat reprezinta un potential urias pentru crearea de bunastare si progres economic. Acest potential poate fi pe deplin fructificat doar in conditiile cresterii accesului la educatie antreprenoriala si a intelegerii superioare a modului de depasire a barierelor din calea dezvoltarii gandirii si actiunii antreprenoriale.

Cresterea numarului de afaceri desfasurate de femei si contributia lor la dinamizarea economiei sunt indiscutabile si acceptate pe scara larga, desi impactul complet al firmelor lor nu este inteles in toate aspectele sale. Una dintre principalele surse de date statistice referitoare la afacerile detinute de femei la nivel mondial este Centrul pentru Cercetarea Afacerilor Femeilor (Center for Women's Business Research).

Conform datelor publicate de acesta, la inceputul anului 2005, in S.U.A. existau circa 10,6 milioane de afaceri detinute de femei, reprezentand 47,7 % din totalul firmelor private existente in S.U.A. Practic, la inceputul lui 2005, una din 11 femei era proprietara/co-proprietara unei afaceri, iar afacerile lor private reprezentau aproximativ jumatate din totalul firmelor existente in SUA. De altfel, in aceasta tara, afacerile detinute de femei au constituit un element major in evolutia economica a ultimelor decenii.

Femeile intreprinzator constituie o forta motrice atat sub aspect numeric cat si al veniturilor realizate. Ele au generat in 2004 vanzari de peste 1100 de miliarde de $ si au asigurat un loc de munca pentru 7,2 milioane de persoane, la nivel national. Intre 1997 si 2005, procentul cresterii firmelor detinute de femei a fost aproape dublu fata de totalul cresterii firmelor din SUA (42,3 % fata de 23,3%). De asemenea, numarul persoanelor angajate in aceste firme a crescut cu 0,4%, iar vanzarile anuale au crescut cu 4,4%.

Aceste firme sunt in continua expansiune, extinzandu-se de la sectoarele traditionale (servicii, comert etc) catre industrii netraditionale, precum constructii (cu o crestere de 30% in perioada de referinta), transporturi, comunicatii si utilitati publice (crestere de 28,1%), servicii in domeniul agricol (crestere de 24,3%).

In Romania, dezvoltarea antreprenoriatului in general si a celui feminin ca parte componenta, joaca un rol important in contextul integrarii tarii in UE, constituind o reala provocare, in conditiile in care, abia dupa 1990, s-a pus problema recrearii si dezvoltarii proceselor antreprenoriale, dupa decenii de economie centralizata. Datele statistice, relativ sarace in privinta femeilor intreprinzator, arata ca acestea sunt puternic implicate in sectorul privat din Romania.

Rezultatele unei anchete panel de tip longitudinal conduse incepand cu 1995 de Institutul National de Statistica, a relevat faptul ca ponderea companiilor conduse de femei reprezinta aproximativ 38% din total. Asemenea situatiei din alte tari si in Romania femeile se regasesc, totusi, preponderent in pozitia de angajate si nu de angajatoare. Studierea femeilor deja intreprinzatoare, inclusiv a celor potential intreprinzatoare,constituie componente fundamentale ale oricarui demers de consolidare a legaturii dintre inovatie, crestere economica si revitalizare, atat de importante pentru prosperitatea unei tari.

In pofida faptului ca un numar in crestere de cercetatori incearca sa evidentieze rolul femeilor intreprinzator si caracteristicile acestora, subiectul continua sa fie insufficient explorat din punct de vedere stiintific, in special in domeniul economic.Tema antreprenoriatului feminin este, in prezent, dominata de cercetari realizate in economiile mature, in special in cele din SUA si Europa.

In fapt, cea mai mare parte a literaturii economice referitoare la femeile intreprinzator apartine cercetatorilor americani, care au evidentiat in studiile lor cresterea substantiala a numarului femeilor intreprinzator si contributia lor la cresterea economica a S.U.A. si la crearea de locuri de munca. Dinamica afacerilor lor este atent monitorizata de organisme publice si private, interesate in dezvoltarea de proiecte de cercetare cu o vizibilitate ridicata.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.