Analizati evolutia cursului de schimb nominal si real in Romania in ultimul deceniu

Trimis la data: 2014-02-23 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Simona_C Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Operatiunea de stabilire a cursului valutar pe piata in functie de cere si oferta se numeste cotatie.
Valutele sunt monede nationala care in circulatie, au putere de plata si pot fi constituite ca rezerve in alte tari.
Monedele internationale sunt valute care au o mare putere liberatoare si circula in afara statului emitent, servind ca mijloc de plata si rezerve pe piata internationala. Exista doua categorii de monede internationale, respectiv monede nationele consacrate si instrumente monetare si unitati de cont. Printre monedele straine se pot aminti : dolarul american, lira sterlina, euro, yenul japonez etc. Instrumentele monetare si unitatile de cont sunt emise de catre orgaisme financiare internationale si in cele mai multe situatii sunt uniati moneatre artificiale :DTS, ECU, EURCO, EUA etc.

Referindu-ne la Romania, cursul de schimb al leului reprezinta pretul leului in alte monede. Ca orie alt pret, cursul de schimb este determinat de raportul cerere-oferta.
Cererea de lei pe piata externa reprezinta suma pe care agentii economici doresc sa o cumpere intr-o anumita zi pentru un anumit curs de schimb daca vor gasi un vanzator.
Oferta de lei reprezinta suma pe care agentii doresc sa o vanda pe piata daca vor gasi un cumparator.

Vloarea monedei unei tari depinde in ultima instanta de performantele sale in comertul international.Un surplus al balantei comerciale indica o cerere mai mare pentru moneda nationala, respectiv o cerere mai mare de bunuri interne. In acest caz cursul de schimb va fi relativ ridicat in raport cu alte monede. Un eficit al balantei comerciale va indica un exces de oferta de moneda interna si in consecinta o moneda slaba.

Exista mai multe moduri de a se masura cursul de schimb.Unul dintre modurile conventionale de masurare se numeste curs de schimb nominal bilateral. Acesta este bilateral in sensul ca este o rata de schimb a unei monede in raport cu alta si nominal deoarece specificarata de schimb in termeni nominali,adica lei/lire straine, lei/yen japonez sau lei/dolar etc.Cursul de schimb bilateral poate fi exprimat in doua moduri : moneda straina/moneda nationala sau moneda natioanla/moneda straina.

Indicele care sa reflecte in general cursul de schimb se numeste rata efectiva sau multilaterala si reprezinta pretul unui cos reprezentativ de valute straine,fiecare multiplicata cu ponderea comertuluk cu tara respectiva. Indicele cursului de schimb efectiv masoara evolutia cursului de schimb nominal mediu.
Pentru a sti daca bunurile interne au devenit mai ieftine sau mai scumpe decat bunurile din strainatate, mai trebuie sa evidentiem evolutia preturilor interne si in strainatate.

Astfel se va obtine cursul de schimb efectiv real.
Cursul de schimb real este raportul dintre preturile straine si interne masurat in aceeasi moneda. El va masura competitivitatea tarii in comertul internnational.Deci cursul real de schimb edte definit ca: R=Pf*e/P unde :

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.