Analizatorul olfactiv

Trimis la data: 2013-09-12
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 0
Autor: oan23
Dimensiune: 18kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simtul mirosului -olfactia- este slab dezvolatat la om, comaprativ cu unele animale. Rolul sau principal constan in a adepista prezenta in aer a unor substante mirositoare, eventual nocive, si, impreuna cu simtul gustului, de a participa la aprecierea calitatii alimentelor si le declansarea secretiilor digestive.
Segmentul periferic
Receptorii analizatorului olfactiv sunt chemoreceptorii care ocupa partea postero-superioara a foselor nazale, fiind reprezentati de celulele bipolare din mucoasa olfactiva. Celulele bipolare au dentrita scurta si groasa, care se termina cu o vezicula, butonul olfactiv, prevazuta cu cili.

Segmentul intermediar
Celulele bipolare au rol de prim neuron (protoneuron). Axonii celulelor bipolare pleaca de la polul bazal si se inmanuncheaza pentru a forma nervii olfactivi (10-20) care strabat lama ciuruita a etmoidului si se termina in bulbul olfactiv, facand sinapsa cu neuronii multipolari (celulele mitrale) de la acest nivel, care reprezinta al II-lea neuron (deutoneuron).

Segmentul central
Axonii deutoneuronilor fomeaza tractul olfactiv, care in final se proiecteaza pe fata mediala a lobului temporal (aria olfactiva-girul hipocampic si nucleul amigdalian). Calea olfactiva nu are legaturi directe cu talamusul.

Pentru a putea fi mirosita, o substanta trebuie sa fie volatila si sa ajunga in nari, sa fie solubila, astfel incat sa poata traversa stratul de mucus si sa atinga celulele olfactive. Desi omul poate distinge pana la 10 000 de mirosuri diferite, exista un numar de aproximativ 50 de mirosuri primare, din a caror combinare, in proportii diferite, poate rezulta intreaga diversitate de senzatii olfactive.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.