Analizatorul vizual

Trimis la data: 2015-05-02 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Violeta_G Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Analizatorul vizual obtine 95% din informatiile externe care ajung la organism. El este format dintr-un segment periferic (retina) si un segment de conducere care este reprezentat de 2 cai : calea retino-geniculo-calcarina si calea retino-tecto-calcarina.
La nivelul acestui analizator au loc 3 fenomene :
1. Formarea imaginii optice pe retina
2. Fototransductia (absorbtia fotonilor si transformarea lor in semnal electric)
3. Al treilea fenomen este alcatuit din 3 componente :

Ochiul uman este sensibil la radiatii cu lungimea de unda cuprinsa intre 375 - 760 nm, dar ochiul afak poate percepe si o gama de ultraviolete (315 nm)
Prin analizatorul vizual se percep : contururile obiectelor, stralucirea, distanta dintre obiecte, profunzimea campului, miscarea. El are rol in orientarea in spatiu si echilibru.
RETINA : - este formata din 10 straturi.
1. Stratul celulelor pigmentare

2. Stratul celulelor receptoare (cele cu conuri si bastonase)
3. Membrana limitanta externa - care se afla la limita dintre corpul celulelor receptoare si prelungirea in con sau bastonas.
4. Stratul granular extern - se afla la nivelul corpului celulelor receptoare
5. Stratul plexiform extern - se afla la nivelul sinapsei celulelor bipolare cu celulele receptoare
6. Stratul granular intern - se afla la nivelul corpului celulelor bipolare

7. Stratul plexiform intern - se afla la nivelul sinapsei celulelor multipolare cu celulele bipolare
8. Stratul celulelor ganglionare
9. Stratul fibrelor nervului optic
10. Membrana limitanta interna
Retina umana este de tip inversat. Ea contine 3 zone mai importante :
→ Macula lutea (pata galbena), are o suprafata de 1 mmAC si este zona cu acuitate maxima a ochiului. Ea se gaseste in dreptul axului si contine numai celule cu conuri.

→ Foveea centralis, are o suprafata de 0,4-0,7 mmAC si se gaseste in mijlocul maculei. Straturile in aceasta zona sunt deplasate, lumina cazand direct pe celulele cu conuri.
→ Pata oarba (discul nervului optic), se gaseste in partea infero-mediala a globului ocular.
Celulele pigmentare : - sunt unistratificate si au proprietatea de a emite pseudopode cu pigment in jurul conurilor sau bastonaselor, formand o camera obscura. Pigmentul pseudopodelor contine melanina si fuxina.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.