Anatomia si fiziologia ficatului

Trimis la data: 2009-01-23
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 2266
Autor: Felicia
Dimensiune: 24kb
Voturi: 70
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ficatul este cel mai voluminos viscer. Este un organ glandular cu funcţii multiple şi importante în cadrul economiei generale a organismului; ficatul este un organ metabolic deosebit de important. El intervine in metabolismul
intermediar al glucidelor, proteinelor si lipidelor; detoxificǎ organismul,transformând unele substanţe toxice în compuşi nenocivi pe care îi eliminã.
Ficatul nu primeşte numai sânge arterial, ca oricare organ. La el este dus prin vena porta şi sânge incãrcat cu principii nutritive din teritoriul organelor digestive abdominale. Aceste multiple activitǎţi hepatice solicitã aproximativ 12% din consumul general de oxigen al organismului. Aproape o treime din debitul de întoarcere venoasǎ în atriul drept provine din venele hepatice.La ieşire din ficat, sângele din venele hepatice atinge 450C.Ficatul este un organ vital; distrugerea sau extirparea lui totalǎ determinã moartea.

Greutate si dimensiune
Ficatul este un organ foarte vascularizat; este cel mai greu viscer.Cântãreşte în medie la omul viu 1200-1500g, este cu 500-700g, uneori cu 900g, mai greu din cauza sângelui pe care il conţine. Dimensiunile lui medii la omul viu sunt urmatoarele: 28cm in sens transversal (lungimea); 8cm in sens vertical la nivelul lobului drept (grosimea) si 18 cm in sens antero-posterior (lãrgime).Dar volumul ficatului variazã foarte mult:cu vârsta,cu sexul, dupǎ cantitatea de sânge conţinut,cu perioadele digestiei, cu stãrile patologice.

Culoare
Ficatul la omul viu e roşu-brun. Intensitatea culorii, variazã în raport cu cantitatea de sânge pe care o conţine, un ficat congestionat, plin cu o cantitate mai mare de sânge, are o culoare mai inchisã.

Ficatul are o consistenţã mai mare decat celelalte organe glandulare. El este dur, percuţia lui dã matitate. Este friabil şi puţin elastic, motiv pentru care se rupe şi se zdrobeşte uşor.În practica medicalã, se întâlnesc frecvente rupturi ale organului de origine dramaticã. Ficatul are o mare plasticitate ,ceea ce ii permite sã se muleze dupǎ organele învecinate.

Situatie
Ficatul este un organ asimetric .Cea mai mare parte a lui (aproximativ trei pãtrimi)se gǎseşte în jumãtatea dreaptã a abdomenului şi numai restul (o pãtrime) se gǎseşte în jumǎtatea stângã. El rãspunde deci hipocondrului drept, epigastrului si unei pãrţi din hipocondrul stâng.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.