Anatomia si fiziologia pielii

Trimis la data: 2013-02-26
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.41 / 10
Downloads: 0
Autor: andreea.octavia
Dimensiune: 11kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Structura macroscopica a pielii
Pielea este un invelis conjunctivo-epitelial, care acopera corpul in intregime, continuandu-se cu semimucoasele cavitatilor naturale.Suprafata pielii este cuprinsa intre 1,5 - 2 m si prezinta pliuri, unele mai mari (submamar, interfesier, inghino-genital), altele discrete (pe fata de flexie a articulatiilor). Tot cu ochiul liber se observa cadrilajul normal al pielii, ce ia nastere prin intretaierea unor santuri fine.
Pe suprafata palmara, o serie de santuri curbe delimiteaza dermatoglifele, determinate genetic.Porii (depresiuni infundibuliforme) fac parte, de asemenea, din desenul cutanat normal si corespund orificiilor pilosebacee sau ale glandelor sudoripare.

Grosimea pielii variaza dupa regiunea topografica. Astfel la palme si plante atinge 4 mm, iar la pleoape, preput, intre 0,2 - 0,5 mm. Difera si in functie de varsta si sex. La femei, copii si batrani pielea este mai subtire.Culoarea depinde de cantitatea si tipul pigmentului melanic, de vascularizatia dermului superficial, de cantitatea de carotene din stratul cornos si hypoderm.

Structura microscopica a pielii
Structura organului cutanat este construita din tesuturi epiteliale( epiderm, glanda, firul de par, unghii), din tesutul conjunctiv al dermului si hipodermului, la care adaugam muschii proprii, vasele si nervii de la acest nivel.De la suprafata spre profunzime, la microscopul optic, intalnim epidermal, jonctiunea dermo-epidermica, dermul si hipodermul.

Vascularizatia pielii
Pielea este un organ bine vascularizat, primind 10% din debitul cardiac. Vasele sanguine sunt dispuse la nivelul dermului si hipodermului, epidermal neavand retea circulatorie.
Reteaua vasculara a pielii este organizata in doua plexuri : plexul vascular profund, situate la granite dermo-hipodermica, si plexul vascular superficial, situate in dermul papilar( dermul superficial). Circulatia arteriala este de tip terminal. Pielea contine si vase limfatice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.