Anatomia si fiziologia sistemului nervos

Trimis la data: 2015-02-08
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: vasycalarasi
Dimensiune: 67kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rolul fiziologic al sistemului nervos este de a face legatura intre mediul extern si organism,de a regal activitatea tuturor tesuturilor,organelor si sistemelor ce alcatuiesc organismul.
Un arc reflex este alcatuit dintr-un receptor,o cale aferenta,centrii nervosa de integrare,o cale eferenta si un efector.
Receptorii sunt formatiuni sau organe specializate in receptionarea modificarilor fizice/si/sau chimice din mediul intern sau extern pe care le transforma in influx nervos.Receptorii care recepteaza stimuli din mediul extern se numesc exoreceptori iar cei carerecepteaza stimuli din mediul intern se numesc interoceptori.
Unitatea organism -mediu este realizata prin intermediul sistemului nervos somatic,numit si ''al vietii de relatie'' care se poate impartii in sistemul nervos central si sistemul nervos periferic.
Sistemul nervos central este alcatuit din encefal adapostit in cutia craniana si fiind constituit din emisferele cerebrale,diencenfal,cerebel si trunchiul cerebral,la care se adauga maduva spinarii,adapostita in canalul rahidian.
Sistemul nervos periferic este alcatuit din nervii cranieni,nervii spinali si ganglionii nervosi

Coordonarea functionarii tuturor organelor este asigurata de sistemul nervos vegetative(autonom),care are in componenta sa sistemul nervos simpatico si sistemul nervos parasimpatic.
Ganglionii reprezinta aglomerari de corpi neuronali sistuati in afara sistemului nervos central.Gruparile de corpi neuroni situati in sistemul nervos central formeaza niste formatiuni numite nuclei.
Radacina posterioara - este senzitiva, pe traiectul ei se afla un ganglion spinal, in care se gasesc neuroni somatosenzitivi si viscerosenzitivi.

Ea este formata atat din dendritele acestor neuroni, cat si din axonii lor care, dupa ce patrund in maduva spinarii, fac sinapsa in cornul posterior medular cu un neuron de asociatie sau direct cu motoneuronul din coarnele anterioare sau laterale. Axonii mai lungi trec direct in cordonul posterior, avand traseu ascendent spre bulb.

Radacina anterioara - este motorie si este alcatuita din manunchiuri de fibre nervoase care sunt axoni ai neuronilor somatomotori din coarnele anterioare si ai neuronilor visceromotori din coarnele laterale.
Trunchiul nervului spinal - rezulta din unirea radacinii posterioare cu cea anterioara, unire realizata inainte de a parasi canalul vertebral.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.