Anatomia sistemului nervos central

Trimis la data: 2015-02-08
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 0
Autor: Carmen_A
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru intelegerea adecvata a raportului psihic-creier este necesara studierea anatomiei si fiziologiei sistemului nervos. Anatomia si fiziologia sistemului nervos a facut abstractie de implicarea diferitelor structuri in producerea vietii psihice. Modelele anatomice erau statice, iar cele fiziologice erau de tip robot, in sensul ca functionarea unui centru era privita ca autonoma. Abia in ultimele decenii s-a produs colaborarea intre anatomie, fiziologie si psihologie.
Creierul functioneaza dupa principiul interactiunii si interdependentei multifazice si multinivelare. Sistemul dualist preconizat de neurofiziologii clasici imparte sistemul nervos in doua segmente diametral opuse: un segment inferior, reprezentat prin maduva spinarii si trunchiul cerebral, in care se afla sediul actelor reflexe neconditionate, si segmentul superior, format din emisferele cerebrale, in care se afla sediul actelor psihice, spirituale, extra-reflexive, extra-materiale, inaccesibile cercetarilor.

Astazi dispunem de viziunea monista, conform careia sistemul nervos nu actioneaza functional unitar ca activitate reflexa de raspuns fiziologic si psihic la stimulii din mediul intern si extern al organismului; adica nu exista functii exclusiv fiziologice si functii exclusiv psihice.

Nu toate formatiunile sistemului nervos au aceeasi importanta. Exista un sistem nervos central, format din creier si maduva spinarii, si un sistem nervos periferic, format din ganglionii si trunchiurile nervoase. Intre acestea deosebim un sistem nervos somatic, care este utilizat in raportul dintre organism si mediul extern, si un sistem nervos vegetativ sau autonom, care coordoneaza functionarea organelor interne.

Dupa criteriul genetic, exista formatiuni nervoase vechi: maduva spinarii, cu actele sale reflexe, innascute, si formatiuni nervoase noi, sub dependenta carora se afla actele reflexe complexe de adaptare a individului la mediu pe baza unor experiente noi. Din punct de vedere ontogenetic, adica al dezvoltarii embrionare a sistemului nervos, deosebim in fata initiala o parte anterioara a tubului neural si o parte posterioara a acestuia.

Din partea posterioara a acestui lob neural se dezvolta maduva spinarii, iar partea anterioara a acestuia da nastere la cinci formatiuni din care se dezvolta mielencefalul (bulbul rahidian), metencefalul (puntea si cerebelul), mezencefalul (pedunculii cerebrali si tuberculii cvadrigemeni), diencefalul (talamusul si hipotalamusul) si telencefalul (emisferele cerebrale).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.