Andrei Muresanu si al sau Un Rasunet

Trimis la data: 2015-09-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Valentina_L
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nascut la Bistrita, in 1816, intr-o familie de mica burghezie transilvaneana, inceteaza din viata la Brasov, in 24 Octombrie 1863. Invata la o scoala saseasca, apoi in cadrul Liceului Piaristilor din Bistrita si la Blaj ( studii de teologie si de filosofie).
A fost institutor, profesor in Brasov si functionar de stat la Sibiu. Revolutia de la 1848 il numara printre conducatorii ei. Cunoscut in primul rand ca poet ( si-a publicat versurile in volumul Din poesiele lui Andrei Muresanu -1862) si autor de interventii publice pe teme istorice, politice si de arta. Ii intalnim semnatura in Gazeta Transilvaniei, Foaie pentru minte, inima si literatura etc.
Poezia de acest tip nu putea sa nu aiba ecou in Ardealul oprimat ( care peste decenii va da pe Goga) si lirismul lui Muresanu a avut imitatori. Prestigiul poetului era mare, Eminescu il aseamana cu miticul poet si vede in el ,, un preot al desteptarii noastre, semnelor vremii profet" in ciuda atitudinii negatoare a lui Maiorescu.Poezia Un rasunet cunoscuta sub numele Desteapta-te, romane! Reprezinta culmea creatiei poetice a lui Andrei Muresanu. O legenda spune ca poezia ar avea urmatoarea legenda: ,,

Andrei Muresanu se simte intr-o dimineata din luna lui Mai a anului 1848, impins ca de o putere nevazuta spre varful muntelui Tampa din Brasov. Urca potecile piciorului de munte ca tarat de o vraja, tot mai sus, mereu mai sus, spre taria cerului. Sosit pe cea mai inalta culme a Tampei , privi Brasovul inca adormit. Se uita spre Scheiul romanesc si se gandi cu amor la poporul robit si la neputinta lui de a-I putea fi de vreun folos. Mintea I se dusese spre robia de odinioara a altor popoare.

Fara vrere se gandi si la literatorii neamurilor din vremurile vechi si se hotari ca precum Moise odinioara a dat poruncile Decalogului, tot astfel sa intocmeasca si el pentru romani niste ,,legi "de reinnoire, de redesteptare, de chemare la o noua viata. Prima varianta a poeziei ar fi avut zece strofe. Prietenii brasoveni ii sugereaza a unsprezecea strofa." Mai plauzibile, in privinta genezei poeziei sunt marturiile sotiei poetului.Dupa adunarea de pe Campia Libertatii, Andrei Muresanu s-a intors intr-o evidenta ,,febra" creatoare :,,El nu s-a culcat , ci s-a asezat la masa de scris si a scris pana tarziu , dupa ce se facuse ziua, mai sculandu-se din cand in cand , de la masa, si plimbandu-se prin odaie, citind ceea ce scrisese.

Erau strofele din Desteapta-te, romane! "
Poezia are ca idee poetica de baza lupta pentru libertate si unitate nationala a intregului nostru popor. Alcatuita din 11 strofe, creatia impresioneaza prin tonul solemn, profetic si prin patosul chemarii la lupta . La nivelul expresiei, cele trei idei- libertate, unitate, lupta- sunt redate prin cuvinte cheie - ,, desteptare", ,,somn", ,,moarte", ,,dusmani", ,,frati" si prin simboluri - Mihai, Stefan, Corvin- domnitori luminati din cele trei provincii.

Textul este construit dintr-o serie de indemnuri prin care romanii trebuie sa actioneze pentru ,, a-si croi o alta soarte". Prin fapte, poporul nostru este un urmas demn al romanilor. Poetul subliniaza dorinta arzatoare a romanilor de a duce mai departe idealul de libertate si unitate nationala. Atat de,, patrunsi la suflet"sunt romanii, incat jura sa implineasca visul de unire nerealizat la Milcov si Carpati. Patria devine simbolul mamei care cere fiilor sa treaca s i ,,prin sabie si f oc"pentru realizarea Unirii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.