Andrei Muresanu si al sau Un Rasunet

Trimis la data: 2006-07-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.83 / 10
Downloads: 1509
Autor: Maria Nica
Dimensiune: 14kb
Voturi: 121
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Andrei Muresanu si al sau Un Rasunet - Născut la Bistriţa, în 1816, într-o familie de mică burghezie transilvăneană, încetează din viaţă la Braşov, în 24 Octombrie 1863. Învaţă la o şcoală săsească, apoi în cadrul Liceului Piariştilor din Bistriţa şi la Blaj ( studii de teologie şi de filosofie). Andrei Muresanu si al sau Un Rasunet
Andrei Muresanu si al sau Un Rasunet - A fost institutor, profesor în Braşov şi funcţionar de stat la Sibiu. Revoluţia de la 1848 îl numără printre conducătorii ei. Cunoscut în primul rând ca poet ( şi-a publicat versurile în volumul Din poesiele lui Andrei Mureşanu –1862) şi autor de intervenţii publice pe teme istorice, politice şi de artă. Îi întâlnim semnătura în Gazeta Transilvaniei, Foaie pentru minte, inimă şi literatură etc.

Andrei Muresanu si al sau Un Rasunet - Tonul său vaticinar a câştigat publicul epocii şi îi va aduce interpretarea personalităţii sale de către Eminescu ca fiind expresia romantismului orfic şi revoluţionar.

Eminescu îi consemna în epitete superlative meritele în Epigonii , acordându-I un spaţiu egal cu cel rezervat lui Bolintineanu, Negruzzi şi Alecsandri, şi, semn al marii sale admiraţii , îl făcea eroul unui amplu poem romantic rămas neterminat:

,, Mureşan scutură lanţul cu-a lui voce ruginită,
Rumpe coarde de aramă cu o mână amorţită,
Cheamă piatra să învie ca şi miticul poet,
Smulge munţilor durerea , brazilor destinul spune,
Şi bogat în sărăcia-I ca un astru el apune,
Preot deşteptării noastre, semnelor vremii profet.”

Poezia de acest tip nu putea să nu aibă ecou în Ardealul oprimat ( care peste decenii va da pe Goga) şi lirismul lui Mureşanu a avut imitatori. Prestigiul poetului era mare, Eminescu îl aseamănă cu miticul poet şi vede în el ,, un preot al deşteptării noastre, semnelor vremii profet” în ciuda atitudinii negatoare a lui Maiorescu.

Poezia Un răsunet cunoscută sub numele Deşteaptă-te, române! Reprezintă culmea creaţiei poetice a lui Andrei Mureşanu. O legendă spune că poezia ar avea următoarea legendă: ,, Andrei Mureşanu se simte într-o dimineaţă din luna lui Mai a anului 1848, împins ca de o putere nevăzută spre vârful muntelui Tâmpa din Braşov. Urca potecile piciorului de munte ca târât de o vrajă, tot mai sus, mereu mai sus, spre tăria cerului. Sosit pe cea mai înaltă culme a Tâmpei , privi Braşovul încă adormit.

Se uita spre Scheiul românesc şi se gândi cu amor la poporul robit şi la neputinţa lui de a-I putea fi de vreun folos. Mintea I se dusese spre robia de odinioară a altor popoare. Fără vrere se gândi şi la literatorii neamurilor din vremurile vechi şi se hotărî că precum Moise odinioară a dat poruncile Decalogului, tot astfel să întocmească şi el pentru români nişte ,,legi “de reînnoire, de redeşteptare, de chemare la o nouă viaţă. Prima variantă a poeziei ar fi avut zece strofe. Prietenii braşoveni îi sugerează a unsprezecea strofă.”

Mai plauzibile, în privinţa genezei poeziei sunt mărturiile soţiei poetului.După adunarea de pe Câmpia Libertăţii, Andrei Mureşanu s-a întors într-o evidentă ,,febră” creatoare :,,El nu s-a culcat , ci s-a aşezat la masa de scris şi a scris până târziu , după ce se făcuse ziuă, mai sculându-se din când în când , de la masă, şi plimbându-se prin odaie, citind ceea ce scrisese. Erau strofele din Deşteaptă-te, române! “
Poezia are ca idee poetică de bază lupta pentru libertate şi unitate naţională a întregului nostru popor. Alcătuită din 11 strofe, creaţia impresionează prin tonul solemn, profetic şi prin patosul chemării la luptă .

La nivelul expresiei, cele trei idei- libertate, unitate, luptă- sunt redate prin cuvinte cheie - ,, deşteptare”, ,,somn”, ,,moarte”, ,,duşmani”, ,,fraţi” şi prin simboluri – Mihai, Ştefan, Corvin- domnitori luminaţi din cele trei provincii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.