Anemiile megaloblastice prin deficit de acid folic

Trimis la data: 2015-01-22
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana galbenus
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Anemiile magoloblastice sunt stari patologice avand la baza o tulburare a diviziunii celulare prin sinteza scazuta a acizilor nucleici,caracterizata hematologic prin transformarea megaloblastica si hematopoeza ineficienta datorate in majoritatea cazurilor deficitului de vitamina B12 sau de acid folic
Structura si rolul fiziologic al acidului folic si derivatilor sai. Acidul folic propriu-zis este acidul pteroilmonoglutemic, care pentru a deveni activ sub forma de coenzima, trebuie redus de catre dihidrofolat reductaza in acid tetrahidrofolic(FH4), trecand prin forma intermediara semiredusa de acid dihidrofolic-FH2.
Pentru totalitatea derivatilor de acid folic se utilizeaza termenul de folati. Majoritatea folatilor din celulele organismului si din alimente se gasesc sub forma de poliglutamati, care pentru a putea fi absorbiti din intestine sau mobilizati din depozitele celulare,trebuie deconjugati de catre enzime specifice (conjugaze ).
Rolul biologic al acidului folic este de a transfera unitati de carbon activ, pe care le fixeaza sau le cedeaza cu usurinta in cadrul unor reactii ale metabolismului acizilor nucleici si a unor aminoacizi .

In plus prin reactiile de interconversie coenzimele folice se pot transforma unele in altele, realizand adevarate circiute biochimice ale folatului ,cu posibilitatea dirijarii lui catre reactiile cele mai solicitate . In sinteza nucleotidelor purinice, coenzimele folice intervin in reactiile de incorporare a C8 si C2 in cursul formarii nucleului purinic . In sinteza nucleotidelor pirimidinice, singura reactie dependenta de acidul folic este formarea timidilatului (prezent numai in ADN ) prin metilarea uridilatului ;

in cursul acestei reactii are loc reducerea partiala a formei FH4 in FH2 ,care necesita ulterior o retransformare in FH4 sub actiunea dihidrofolat reductazei. In metabolismul aminoacizilor conenzime folice intervin in interconversia glicocol-serina (reactie dependenta de piridoxal-fosfat ) , in catabolismul histidinei (transformarea acidului formiminoglutamic in acid glutamic , reactie testata prin proba de incarcare cu histidina ) , precum si in sinteza metioninei , prin metilarea homocisteinei ( prin intermediul unui alt sistem transportor dependent de vitamina B12 ) , reactie care explica megaloblastoza din deficitul acestei vitamine .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.