Anglia - regalitate si comunitate

Trimis la data: 2007-02-13
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.24 / 10
Downloads: 15
Autor: Anonim
Dimensiune: 12kb
Voturi: 117
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Anglia - regalitate si comunitate
In secolele 13 si 14, istoria insulelor britanice era zbuciunata. Puterea engleza crestea si slabea, Scotia devenise cu adevarat independenta, feudalismul s-a prabusit, iar Moartea Neagra era necrutatoare.Anglia - regalitate si comunitate
Referat despre Anglia - regalitate si comunitate
In ciuda inteligentei si energiei sale, regele John (1199-1216) a esuat in aproape toate incercarile pe care si le propusese. In 1214, lupta de la Bouvines i-a spulberat ultimele sperante de a recupera Normandia si i-a incurajat pe marii Lorzi ai Angliei sa se opuna conducerii sale autocratice. Acestia erau susfinuti de Biserica Engleza si de Orasul Londra. Regele John, parasit fiind, a sosit la Runnymede in 15 iunie 1215, unde a semnat lista cu revendicarile baronilor, care s-a aflat la baza Marii Carte, sau Magna Carta.Anglia - regalitate si comunitate

Magna Carta
Unul dintre cele mat cunoscute documente istorice, Magna Carta, era considerat in mod traditional principala declaratie a drepturilor si libertatilor englezilor. Intentia cu care a fost scrisa a fost mai modesta, de vreme ce aceasta era in fond un acord feudal care continea diferite prevederi de lege, obiceiuri si privilegii, pe care regele John promisese sa le respecte. Drepturile stipulate in Magna Carta (de exemplu, dreptul de eliberare din arest ilegal si intemnitare) nu erau valabile pentru intreaga populatie, ci doar pentru nobili.

Totusi, Carta prevedea faptul ca regalitatea trebuia sa se supuna legii si sa actioneze cu consimtamantul comunitatii. Insa, in ciuda existentei Magnei Carta, relatiile regalitatii cu comunitatea si in special cu marii Lorzi au fost foarte instabile in urmatoarele cateva secole. Regele John a preferat sa ignore concesiile pe care fusese fortat sa le faca si, prin urmare, a izbucnit un razboi civil sangeros. Moartea neasteptata a lui John a usurat restabilirea ordinii sub conducerea fiului sau, in varsta de noua ani, care a devenit Regele Henric al III-lea (1216-72).

Un rege incompetent
Ajuns la maturitate, incompetentul Henric al III-lea a provocat multe nemultumiri, deoarece favoriza pe ministrii si servitorii straini si permitea ca taxele papale sa fie impuse populatiei din regat. Atat magnatii, cat si Biserica Engleza s-au opus cu inversunare regelui, care a fost obligat sa se supuna penĀ¬tru un timp supravegherii baronilor.

Aceasta a creat un precedent important cand s-a declansat o criza si mai grava. In 1254, Henric a acceptat tronul Siciliei pentru fiul sau mai mic Edmund, iar in 1257 a sprijinit campania fratelui sau Richard pentru a fi ales imparat al Sfantului Imperiu Roman. Ambele actiuni au implicat mari obligatii financiare, pe care supusii lui Henric trebuiau sa le suporte fara nici un beneficiu pentru ei insisi. In consecinta, a izbucnit imediat o miscare protestatara.

Nobilimea si-a gasit un lider remarcabil, pe Simon de Montfort, Contele de Leicester, avand si sprijinul Bisericii Engleze. Pus in fata unei asemenea opozitii formidabile, Henric a cedat. Prin Prevederile de la Oxford (1258), a fost de acord sa guverneze cu ajutorul unui Consiliu de Cincisprezece, ales de regalisti si opozitie. Astfel, Simon de Montfort a devenit figura dominanta in guvern - si aproape inevitabil a inceput diviziunea intre nobili.

Fiul mai mare al regelui Henric, printul Edward, a creat un partid regalist puternic, iar Henric s-a debarasat de controlul pe care baronii il exercitau asupra lui. In razboiul civil care a urmat, Simon de Montfort a iesit victorios in batalia de la Lewes (1265), facandu-i atat pe rege cat si pe print prizonierii sai. Avand nevoie de cel mai mare sprijin posibil pentru a reduce autoritatea regala, de Montfort a convocat Marele Consiliu, care reprezenta comunitatea, pentru aprobarea noilor taxe si a altor masuri.

In acea perioada, Marele Consiliu obisnuia sa fie numit "parlament". Parlamentul din 1265 al lui Montfort cuprindea sustinatori ai lui Montfort: doar nobilii din opozitie erau convocati, impreuna cu reprezentanti de incredere din toate comitatele si orasele Angliei. Desi lipsit de o prea mare semnificatie la acea vreme, acest eveniment este acum privit ca un eveniment istoric, care a precedat ulterioara Camera a Comunelor, cu reprezentantii comitatului si orasului asezati separat fata de nobili,sau magnati, in Camera Lorzilor.

Triumful lui Simon a fost, insa, de scurta durata. In acelasi an, 1265, printui Edward si-a incalcat cuvantul, declansand lupta si repurtand o victorie decisiva la Evesham. De Montfort a fost ucis si cauza sa pierduta; insa a ramas un erou popular, al carui mormant a devenit un altar, unde se spune ca s-au intamplat miracole.

Idealul medieval
La moartea lui Henric, fiul sau a devenit regele Edward I (1272-1307). Spre deosebire de tatal sau, Edward a fost idealul medieval al suveranitatii - personalitate impunatoare, razboinic priceput si conducator drept. El a fost de asemenea deosebit de competent, reafirmand drepturile coroanei, reorganizand tribunalele existente si folosindu-se de parlament pentru a emite legi care au restabilit ordinea in regat.

Cea mai mare realizare a lui Edward, din punct de vedere militar, a fost cucerirea Tarii Galilor. Sudul Tarii Galilor a fost indelung colonizat de normanzi, care n-au reusit insa decat sa impuna o autoritate vaga asupra principilor din nordul Tarii Galilor. Atunci Llywelyn cel Mare (1194-1240) a transformat nordul Tarii Galilor intr-un principat puternic. In urma domniei lui Henric al III-lea, Tara Galilor a ramas independenta, insa in 1276 Llywelyn ap Gruffydd (Ultimul Llywelyn) a refuzat sa se inchine lui Edward.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.