Angrenajul atotstrivitor

Trimis la data: 2009-03-31
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.95 / 10
Downloads: 12
Autor: Lili Dobre
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Autorul celebrei Odiseei spatiale 2001 a socat, trei ani mai tarziu, publicul, cu ecranizarea unei nuvele distopice a lui Anthony Burgess. O Anglie terorizata de bande de tineri amorali, inchinati adrenalinei, negasind alta distractie decat in violenta conjugata cu sex. Datarea e vaga, germenii fenomenului erau nu numai prezenti, la momentul imaginarii tabloului, ci, mai mult sau mai putin, pereni, de-a lungul unei istorii mai degraba fluctuante decat ciclice.
Gentlemanul scortos, rasat si producator de humor inimitabil nu-i decat unul din produsele tipologice ale unei epoci. Derbedeii a caror bravada sinistra ni se prezinta (cu un ochi entomologic, lipsit de repulsie sau simpatie) au humorul lor, rafinamentul lor, atata ca sunt distructivi. In definitiv, ochiul entomologic, de care vorbeam, e cheia filmului. Caci turbulenta tinerei generatii e inerenta, intr-un fel sau altul, oriunde si oricand.

Poti ignora insectele, chiar daca te sacaie, dar, de indata ce le privesti la microscop, te ingrozesti.Tabloul semnat de Burgess-Kubrick e mai putin un demers anticipativ, cat o privire prin microscop a insectelor umane, aflate la limita dintre inerent si patologic social. Rostul e tot de semnal de alarma, iar sensul anticipativ, extrapolant, nu e de loc absent. Ni se pare doar ca e implicit, deci cu atat mai terifiant.

Dar faza descriptiva, desi ocupa o mare parte din teritoriul filmului, nu-i decat punctul de plecare al unei demonstratii mult mai infricosatoare. Banda distruge, in treacat, viata linistita (si luxoasa) a unei perechi de varsta mijlocie, ucigand femeia si schilodind, ireversibil, barbatul. Acesta e scriitor, om cu imaginatie. Sufletul i-a ramas si mai schilodit, nu poate depasi mentalitatea razbunarii.

O pirueta a hazardului i-l aduce la dispozitie pe liderul bandei (Malcolm McDowell). Infirmul, crunt imbatranit, il terorizeaza cu muzica de Beethoven, la o intensitate sonora de nesuportat. Ajuns pe mana justitiei, individul e supus unui experiment psihologic, in urma caruia devine alergic la orice forma de violenta. Eliberat, isi cauta ciracii. Acestia au intrat in politie.

Pentru niste indivizi a caror meserie (si vocatie) se reducea la violenta, se dovedise singura solutie. Aici, privirea microscopica face loc net criticii sociale. Printr-o simpla trasatura de condei, componenta activa a sistemului imunologic al organismului social, abandonandu-si functia recuperatorie, isi tradeaza dezumanizarea. Boala sociala abia prefigurata e denuntata de-a dreptul.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Personajul, prin reflexele induse in inchisoare, devine vulnerabil la cel mai firav branci pe strada. Iar ce primeste de la fostii lui ciraci, acum imbracati in uniformele politiei, e dramatic mai mult decat un branci. Dar, iata ca mai e ceva de spus. Ministrul justitiei, initiatorul experimentului exorcizant, il viziteaza, la spital, pe fostul lui client, acum imobilizat in ghips, atele si macarale medicale.

Cu scop propagandistic (de imagine, s-ar zice in jargomul prezent). Si, spre surprinderea tuturor, a inaltului functionar in primul rand, individul isi regaseste intact tupeul de dinainte de tratament. Care nu l-a vindecat moral, i-a indus doar ideosincrazia la violenta fizica. Efectul a fost superficial, ineficient.

Esecul e absolut. Abia acum, cu scurta secventa finala, critica sociala se extinde la aria maxima. Dar si asa, ramane la nivelul tabloului, fara solutii. Marca personala a regizorului este grandiosul. The clockwork orange seamana mai mult, ca film, cu Odiseea spatiala 2001 dacat aceasta din urma cu urmarea 2010.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.