Anorexia nervoasa si bulimia -semnal de alarma pentru medicii dentisti

Trimis la data: 2009-08-20
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Miruna Lazarescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Anorexia nervoasa si bulimia reprezinta tulburari de alimentatie grave, caracterizate prin dieta excesiva - persoana anorexica mananca foarte putin si este preocupata prea mult de calorii, lipide consum alimentar excesiv. In bulimie, perioadele de alimentatie normala sunt urmate de perioade de restrictii severe alimentare sau de alimentatie excesiva (hiperfagie). Diagnosticul de bulimie se pune pe baza prezentei a cel putin 2 episoade de alimentatie normala - infometare - alimentatie excesiva la un interval de 3 luni. Bolnavii isi controleaza cresterea in greutate prin varsaturi provocate voluntar, exercitii fizice excesive, suprasolicitante, abuz de laxative si de diuretice.
Prevalenta creste ingrijorator pe masura ce creste statutul socio-economic.In 75% din cazuri, triada: preocupare excesiva in legatura cu mancarea si, de asemenea evitarea alimentatiei, scaderea cu 25% sau mai mult din greutatea ideala si amenoreea, sugereaza diagnosticul de anorexie nervoasa. Daca consumul alimentar excesiv nu este urmat de scadere in greutate, vorbim de bulimie.Material si metoda

Esantionul este alcatuit din 6 pacienti, atat de sex feminin, cat si de sex masculin, cu varsta cu prinsa intre 12 si 50 de ani, diagnosticati cu anorexie nervoasa sau cu bulimie.Cea mai comuna si dramatica leziune dentara intalnita in urma refluxului gastric este erozinea smaltului dentar . Ohrn si colab.4 a cercetat un grup alcatuit din 81 de pacienti diagnosticati cu: anorexie, bulimie, anorexie si bulimie, alte afectiuni alimentare nediagnosticate pana in momentul studiului; lotul initial a fost comparat cu un lot martor format din 52 de voluntari considerati clinic sanatosi.

Luand in considerare suprafetele vestibulare, orale, ocluzale si incizale notate pe baza modelelor de studiu si a fotografiilor, s-a demonstrat ca lotul de pacienti cu boli de alimentatie, indiferent de tip, prezinta mult mai multe leziuni fata de lotul martor. S-a avut in vedere si capacitatea de neutralizare a salivei, fluxul salivar, ph-ul acesteia, precum si compozitia smaltului, care variaza de la un pacient la altul; dar, din pacate, se pune sub semnul intrebarii sinceritatea pacinetilor in privinta recunoasterii episoadelor de varsatura.

In eroziunea dentara, pe langa actiunea acida produsa de varsatura, diferite obiceiuri de igiena orala, mai intervin si factorii alimentari; modelul de eroziune dentara difera in functie de natura intrinseca sau extrinseca a acizilor care actiuneaza la nivel oral. Astfel, in cazul pacientilor cu bulimie, care au consumat alimente cu continut scazut de acid prezentau. initial leziunile doar la nivelul suprafetelor palatinale si ocluzale ale dintilor arcadei superioare. Cu toate acestea, in urma consumului bauturilor acide (de tipul cola, sucuri de fructe-citrice) leziunile initiale se localizeaza pe suprafetele vestibulare si palatinale ale dintilor.

Astfel, leziunile dentare ale pacientilor cu bulimie nu pot fi deosebite de leziunile dentare aparute in cazul persoanelor care consuma, in mod constant, bauturi cu continut ridicat de acid. Cercetatorii Valena si Young8 au demonstrat ca leziunile de la nivelul suprafetelor linguale ale grupului anterior dentar inferior sunt diferite de leziunile pacientilor care sufera de bulimie, boala cronica de reflux gastroesfagian, consum de alimente acide (factor extrinsec).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.