Antibiotice

Trimis la data: 2004-05-30 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Andrada Petre Dimensiune: 4800kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenul de “antibiotic” este folosit pentru o gamă largă de compuşi atât naturali cât şi semi-sintetici, care au efect antibacterian. Antibioticele se impart în cinci clase: peniciline, tetracicline, macrolide, aminoglicoze şi amfenicoli.

Sulfoaminele, nitrofuranii si chinolonele nu sunt antibiotice în adevăratul sens al cuvântului pentru că sunt sintetice. Aceşti compuşi sunt utilizate de mulţi ani în tratementul bolilor animalelor producătoare de carne, lapte şi ouă. De asemenea au mai fost folosiţi şi pentru previnerea anumitor boli, dar şi pentru accelerarea creşterii.

Legislaţia Uniunii Europene privind utilizarea antibioticelor
Pentru protejarea sănătăţii consumatorilor Uniunea Europeană a stabilit limite maxime pentru rezidurile de produse medicamentoase în ţesuturile animaliere provenite. Aceste limite au se încadrează între factori de 10-100 pentru a asigura o hrană lipsită de reziduri nocive.
Anumite antibiotice au fost interzise pentru animalele producătoare de carne, lapte şi ouă.

Strategii analitice pentru determinarea rezidurilor de antibiotice:
La ora actuală există puţine metode capabile să măsoare concentraţiile de antibiotice la limitele impuse de UE pentru că unele antibiotice nu sunt solubile în solvenţi organici, ceea ce a îngreunat extragerea rezidurilor ţi stabilitrea concentaţiilor lor din ţesuturi. Alte antibiotice nu sunt suficient de volatile sau sunt prea instabile la temperaturi înalte pentru a permite analiza lor folosinr GC sau GC-MS. Astfel multe din metodele de măsurare a rezidurilor de antibiotice se bazează pe HPLC. Cu toate acestea HPLC nu este o metode suficient de specifică pentrua fi utilizată ca referinţă în UE.

PENICILINE
Penicilinele (fig 10)-acidul 6-aminoampicilinic sunt administrat animalelor producătoare de carne, lapte şi ouă din motive terapeutice dar şi prolifice. Manipularea catenei laterale fost a modificat spectrul antibacterian al penicilinei pentru a include atât bacteriile gram-pozitive, cât şi cele gram-negative. O gamă largă de procedee LC-MS a fost aplicată pentru analiza penicilinei în ţesuturi, dar şi în lapte. S-au înregistrat metode care folosesc atât ioni pozitivi, cât şi ioni negativi. Comparaţia acestor metode în ceea ce priveşte sensibilitatea este dependentă de instrumentele folosite, dar şi de tehnicile de ionizare. Un număr mare de cercetători au folosit metoda cu ioni pozitivi. Mecanismul de fragmentare presupune deschiderea inelului β-lactam, urmată de hidratarea şi pierderea dioxidului de carbon.

În 1989 Tyczkowska et al. a aplicat LC-MS la penicilina G în laptele de bovină. Laptele a fost diluat cu un volum echivalent de acetonitril-metanol-apă ( 40:20:20, v/v/v) pentru ca proteina să precipite. După aceea a fost centrifugat. Pentru măsurare s-a folosit un spectrometru de masă Finnigan Mat 4800. Sistemul LC consista dintr-un cartuş Brownlee Phenyl Spheri-5 cu fază mobilă de izopropanol 0.2M, acetat de amoniu şi acid acetic ( 12.5:85.5:2, v/v/v). LOD-ul a fost 100 μg/l bazat pe monitorarea ionului [M+H]+ la m/z 335 şi [M+H+H2O-CO2]+la m/z 309.

Voyksner et al. a dezvoltat această metodă aplicând-o şi pentru cloxacilină, ampicilină şi amoxacilină în laptele de bovină. Pentru a optimiza sensibilitatea metodei pentru amoxicilină s-au monitorizat ionii [M+H]+ la m/z 366 şi [F+H]+ la m/z 207 datorită abundanţei de ioni [M+H+H2O+CO2]+ la 340. LOD-urile au fost estimate la 100, 200, 200 μg/l. în timp ce alţi cercetători au folosit LC-MS pentru confirmare, linearitatea a fost obţinută cu coeficienţii de corelaţie de 0.9996. Comparaţia făcută între nivelele de cloxacilină din lapte determinate cu LC-UV şi LC-MS a demonstrat apropierea rezultatelor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.