Antibioticele

Trimis la data: 2012-01-27
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 8.41 / 10
Downloads: 1176
Autor: Tii�oei�oe Gabriel
Dimensiune: 168kb
Voturi: 62
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sunt microorganisme care "omoara" sau impiedica inmultirea bacteriilor, ajutand astfel sistemul imunitar sa stopeze infectia. Toate antibioticele actioneaza asupra peretelui celular al microbilor, pe care il distrug, ceea ce duce la dezintegrarea celulei bacteriene. Exista antibiotice cu spectru larg - care sunt eficiente asupra multor bacterii - si altele care sunt specifice, actionand doar asupra unei singure tulpini bacteriene. Antibioticele sunt indispensabile in tratarea unor boli grave, precum meningita meningococica, pneumonia cu pneumococ, tuberculoza, sifilisul si multe altele.
Antibiotic - medicament care impiedica dezvoltarea anumitor microorganisme. In prezent sunt cunoscute peste o suta de tipuri de antibiotice, dar numai unele se folosesc in medicina deoarece antibioticele sunt daunatoare nu numai pentru microorganisme, dar si pentru organismul uman.

Mult timp, unii si in prezent, au parerea ca antibioticele sunt un remediu contra tuturor bolilor si se intrebuinteaza la cel mai mic semn al unei infectii. Astazi este demonstrat ca antibioticele au efect nociv asupra organismului uman. De la puternice reactii alergice provocate de aceasta clasa de medicamente la efecte toxice ce pun in pericol viata pacientilor care le folosesc, cum ar fi:

Streptomicina - o toxicitate cu tulburari de echilibru, hipoacuzie, surditate ireversibila; Clortetraciclina - complicatii la nivelul tubului digestiv;Cloramfenicol - leucopenie, trombopenie, anemie aplastica, nevrita optica;Antibioticele asupresc functiile vitale a celulelor care produc proteine, din aceasta cauza la mamele care au primit antibiotice in timpul sarcinii au nascut copii cu anomalii sau alte dereglari la diferite aparate si sisteme, uneori incompatibile cu viata.

Dar si nou-nascutul poate suferi daca primeste laptele matern cu antibiotice. Toate antibioticele au efecte nocive asupra mamei si copilului:Copiii, mamele care au primit ciclofosfamide, sufera de dereglarea structurii oaselor, ramolisment osos.Aminoglicozidele si tetraciclinele - lezeaza oasele si dintii copiilor. Streptomicina - efect negativ asupra creierului copiilor si asupra centrului vorbirii.
Penicilina - la 16% din copii provoaca alergie.

Sunt numai cateva exemple de efecte nocive ale antibioticelor asupra organismului uman. Dar antibioticele produc dependenta. Pacientului care dupa un tratament cu antibiotice i se amelioreaza starea de sanatate are tendinta repetarii lui din propria initiativa la cel mai mic semn de boala, cateodata trecand la altele mai periculoase din care cauza organismul poate ceda.

Datorita antibioticelor si altor medicamente organismul uman va avea de suferit in urma cresterii rezistentei microbilor la medicamente. Dupa unele prognoze, dupa 2012 multe din medicamente de succes de astazi, nu vor mai avea acelasi rezultat, din cauza rezistentei.In prezent medicii din toata lumea sunt ingrijorati pentru ca bolile care se tratau cu succes cu antibiotice in trecut au inceput sa puna probleme de tratament. In decursul timpului, microbii au dezvoltat imunitate si s-au diversificat.

S-a modificat simptomatologia, tabloul clinic si nu cedeaza la antibiotice (ex.: tuberculoza, meningita, pneumoniile ...), prin urmare se impune schimbarea dozajului sau a antibioticului cu unul mai puternic.De mentionat ca inca nu se cunosc toate efectele nocive ale antibioticelor. Dar nu este exclus sa apara noi informatii in viitor.

Deocamdata antibioticele raman medicamentele de baza pentru tratamente in cazul unor afectiuni, dar se indica folosirea lor rationala si responsabila in interesul sanatatii pacientului.Antibioticele sunt indispensabile in endocardita infectioasa, pielonefrita, pneumonii, otita, abcese etc .Netratarea acestor afectiuni cu antibiotice duc la complicatii majore.

Cu antibiotice nu se trateaza infectiile respiratorii acute de etiologie virala, gripa, hepatitele, s.a.O parte din pacienti pe parcursul tratamentului cu antibiotice dupa o evolutie favorabila isi intrerup tratamentul din propria initiativa, dorind minimalizarea efectelor nocive a antibioticele. Ceea ce este total gresit, se impune respectarea cu strictete a indicatiile medicului. Boala poate reaparea sau acutiza. La un tratament repetitiv cu acelasi antibiotic, nu-si vor mai face efectul, impunand cresterea dozei sau schimbarea antibioticului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.