Anticrestinism

Trimis la data: 2010-05-30
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.41 / 10
Downloads: 1
Autor: Rimbaud Verlaine
Dimensiune: 10kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Încep a scrie acest eseu, cu gândul că voi putea dezbate problema etică a creştinismului . În acest eseu voi încerca să demonstrez că morala creştină are multe puncte slabe şi este de cele mai multe ori dăunătoare fiinţei .Creştinismul este o religie a milei cum ar spune Nietzsche , dar în acelaşi timp , o religie vicleană care fură liberul arbitru şi face rău omului . Exemplul cel mai bun face referire la viaţa omului , mai precis la viaţa pe care ar trebuii să o ducă o fiinţă dacă nu ar fi avortată la timp . De-a lungul vieţii noastre de oamenii ai societăţii am avut fiecare parte de ştiri televizate sau orice alt mod media în care se discută despre copii cu malformaţii , boli grave , care au fost depistate la timp şi totuşi nu s-a intervenit.
Am remarcat la un moment dat uitându-mă la o emisiune televizată , un copil cu sindromul „Down” , care nu vroia viaţa asta , nu putea concepe să trăiască astfel , fiind foarte trist şi respins totodata de oamenii din jurul lui . Acum sindromul copilului , recunosc părinţii lui , a fost depistat la timp şi se putea face avort .

Însă ceea ce i-au împiedicat pe părinţi să facă acest lucru a fost religia , credinţa lor oarbă în ceea ce se spune în „Biblie” , în Dumnezeul lor , sau mai grav în ceea ce spunea preotul - păcat dacă s-ar fi întamplat avortul şi voinţa lui Dumnezeu - păstrarea copilului.

Mai întai să întelegem moralitatea în opoziţie cu imoralitatea , adică voinţa de a face rău şi de asemenea moralitatea este contradictorie cu ceea ce se numeşte a-moral – adică de cel ce crede că omul poate trăi fara să-şi reglementeze şi să-şi ordoneze viaţa potrivit unor scopuri şi norme viabile (Etica: Valori şi virtuţii –Tănase Sârbu , Editura Societaţii Academice „Matei Teiu Botez”, Iasi , 2005, pg 85).

Aşadar unde este moralitatea în acest caz ? Nu Dumnezeu era acela care vroia ca toţi copii lui să fie fericiţi şi să trăiască în armonie cu semenii lor ? Şi ca toţi să îşi ordoneze viaţa pentru a face bine lor cât şi celorlalţi ?

Însă cum s-ar putea întâmpla lucrul acesta , când acel copil îşi urăşte viaţa , nu are prieteni şi nu se poate integra în societate din cauza handicapului , handicap ce-i drept depistat la timp, însa lăsat să vină pe lume împreună cu un suflet , un trup şi poate o minte , această fiinţă fiind capabilă să simtă .

Aceste emoţii , simţirii , vor fi în viaţa omului , într-o masură mai mare , simţăminte de tristeţe , stare de angoasă , poate chiar şi depresie . Acestea toate din cauza unor oameni care nu au putut să îşi ordoneze viaţa dupa nişte norme , care sa asigure o viaţă buna şi lor şi urmaşilor lor .

Acest caz , poate să se rezume deasemenea şi la afirmaţia „Piară cei slabi şi neisprăviţi”(Friedrich Nietzsche- Antichristul , Editura Antet ,pg 7). Această propoziţie este numită - principiul de dragoste pentru oameni .

Poate că la aceasta se refera Nietzsche , să piară cei care nu au puterea să îşi aleagă propriul destin , cu propriul liber arbitru şi să trăiască cei puternici , care pot lua decizii bune pentru ei şi pentru cei din jurul lor. Din frica de Dumnezeu , aceşti oameni slabi , fac în aşa fel încât să nu le fie nici lor bine şi în plus mai aduc în această lume , alţii şi mai neisprăviţi , care cu atât mai puţin pot avea grijă de ei singuri .

Se spune în popor că „Dumnezeu îi încearcă pe cei puternici” –cum se poate întampla asta? Mulţi oameni încercaţi de Dumnezeu s-au dovedit a fi nu prea puternici şi au decis că viaţa lor trebuie să se încheie. Bine să spunem atunci că aceia nu erau puternici , ci slabi , atunci vine întrebarea mea : De ce Dumnezeu i-a pus la încercare pe aceşti oameni slabi , dacă îi pune la încercare numai pe cei puternici?

Înseamna că acesta nu este cel mai bun argument adus de creştini împotriva încercării aflări adevărului despre acest Dumnezeu.
Puterea care ar trebuii sa îi facă pe aceşti oameni raţionali , ar trebuii să fie înalţatoare , însa se pare că acest „creştin” consideră valorile superioare ale omului intelectual nişte valorii ale decăderii , nişte păcate, rătăciri sau ispite.

Aceste lucruri le spune Nietzsche în „Antichristul” , el mai adaugă că „valorile slăvite de oamenii creştini sunt valori care duc la decădere , nu la înălţare” (Friedrich Nietzsche- Antichristul , Editura Antet ,pg 7).

Ceea ce ar fi trebuit să se facă în acest caz , cel mai bun lucru moral , atât pentru părinţi , cât şi pentru viaţa acelui copil , viaţă care nu ar fi trebuit să aibe loc în felul acesta , era luarea deciziei de a avorta. Însă , bunii creştini , ce nu au ales această variantă , probabil se chinuiesc şi acum cu handicapul copilului lor , pentru că bineînţeles , acea decizie era coruptă pentru religia în care credeau cu ardoare şi încă au puterea să creadă. „Creştinii numesc corupt unul ce alege şi preferă ce îi este prielnic” ( Friedrich Nietzsche – Antichristul , Editura Antet , pg 8)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.