Antireligii

Trimis la data: 2010-05-30
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.80 / 10
Downloads: 3
Autor: Rimbaud Verlaine
Dimensiune: 9kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe masura ce omul evolueaza creste si numarul celor care neaga existenta zeilor. Biserica invinuieste progresul tehnologic pentru acest lucru, dar eu cred ca progresul omenirii in general este responsabil pentru cresterea numrului de atei deoarece orizonturile omului se deschid permanent,aceste fiind capabil sa judece singur si sa se elibereze de doctrinele religiei.
In primul rand, negarea existentei unui zeu sau a unor zei creatori nu poate fi considerata imorala, mai ales daca sunt aduse argument in favoarea acestei ipoteze.

Aici este o chestiune de opinie si o persoana nu poate fi condamnata pentru ca are o opinie diferita decat a majoritatii(negarea dreptului la opinie este lipsit de etica), acea persoana ar putea chiar sa aiba dreptate avand in vedere ca adevarul(partial) este detinut de cei putini,de cei initiati.

Un ateu poate fi un om moral,integru, cu principii etice sau nu,la fel ca si in cazul credinciosului. Asemenea atribute sunt independente de religie . Un credincios nu poate fi considerat moral,integru, bun, etc. daca actiunile care atesta aceste atribute nu sunt rezultate ale esentei omului, ci ale fricii de zeu sau de suferinta de care va avea parte omul dupa moarte (in al doilea caz observam deja un mod de gandire utilitarist).

In Antichitate existau numerosi zei(cu un comportament nu foarte moral conform legendelor) in care azi nimeni nu mai crede; acestia au fost inlocuiti. Oare aceasta nu este o revolta a oamenilor care artrebui inabusita de catre zei? Daca acei zei au existat, nu este logic sa presupunem ca ei inca exista? Dar daca exista, de ce nu au facut nimic atunci cand s-au vazut inlocuiti?

Zeii cu care au fost inlocuiti sunt foarte diferiti si totusi majoritatea oamenilor cred in ei. Cum este posibil? Relevant mi se pare si faptul ca prima incercare de a trece de la politeism la monoteism a apartinut unui om,faraonului Akhenaton, care pur si simplu a inventat un zeu care ii proteja familia, restul Egiptului fiind protejat de acest zeu prin intermediul faraonului.Toate aceste fapte dovedesc naivitatea rasei umane care a fost si este manipulate de niste mituri.

Religia poate avea si o valenta utilitarista deoarece ea interzice anumite actiuni ale oamenilor care ar putea provoca haos intr-o societate(crima, furtul, adulterul etc.) si promoveaza altele care sunt benefice pentru relatiile interumane si pentru pace(iubirea si respectul fata de semeni, de exemplu). Religia este asemeni unui cod de legi sau de comportament.

Daca poate acesta este considerat un avantaj de catre anumiti indivizi, el este totusi insotit de o serie de dezavanatje: Indoctrinarea, limitarea orizontului, obligatia de a trai in saracie(in cazul crestinismului), trairea unei vieti cat mai neplacute in speranta ca viata dupa moarte(o sintagma complet lipsita de sens) va fi placuta.

In al doilea rand, pentru a demonstra lipsa de moralitate a adeptilor unei religii, am ales crestinismul si averile detinute de biserici de-a lungul timpului.Manastirile si bisericile de la 1400-1500 din Anglia posedau averi uriase, fiind intrecute doar de trezoreria regala la acest capitol.

Desi sustineau modestia si condamnau bogatia conducatorii bisericii sunt intotdeauna infatisati purtand bijuterii pe care azi le mai vedem doar in muzee. Si in present s-a pastrat aceasta atitudine a bisericii, chiar daca nu mai este atat de exagerata. De exemplu,daca doresti ca preotul sa tina o anumita slujba in casa ta trebuie sa il platesti, desi acesta primeste salariu de la stat si de la parohie( preotii lutherani din Romania au salarii de 10.000 RON).

La vizitarea catorva manastiri si biserici renumite din Grecia nu am putut ca nu observ cat de atent erau decorate acestea, aurul fiind dominant.

In ultimul am observant cum o biserica din cartieul meu si-a construit propriul garaj in care apoi a aparut si o masina care dupa marca(Skoda) si culoare(rosie) sigur nu era folosita pe post de dric. La putin timp dupa aceasta intamplare in curtea altei biserici se construieste o casa. Oare banii pentru toate acestea nu ar fi fost mai utili in sectoare precum invatamantul sau sanatatea in care avem mari probleme?

Cum poate fi considerat un practicant al unei religii moral cand este atat de avid de bani si posesiuni material? In acest caz nu este vorba de simpli practicanti ci de preoti,cei care ar trebui sa dea un exemplu pozitiv pentru a atrage adepti.

Mult mai etic este omul de stiinta, chiar daca este ateu,care foloseste resursele financiare pentru cerecetare, deoarece stiinta are rolul de a sluji omenirea.

In acest caz cele mai relevante mi se par descoperirile facute in medicina, deoarece un medicament sau o operatie mai poate salva o viata, spre deosebire de o de o serie de propozitii in rima care ridica in slavi un zeu pe care nimeni nu l-a vazut.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.