Antiteza

Trimis la data: 2010-10-06
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.48 / 10
Downloads: 19
Autor: Stefania Moraru
Dimensiune: 10kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Provine din fr. antithese, gr. antithesis "opoAZzitie". 1. In filozofia kantiana A. este o judecata opusa altei judecati, aceasta numita teza. La Hegel, A. (denumita si negatie sau opozitie) constituie treapta a doua a triadei, formata din teza, A. si sinteza. In filozofia materialist-dialectica, continutul notiunii de A. este exAZprimat de notiunea negatiei dialectice, care se refera atat la aspectul antologic, cat si la cel gnoseologic al realitatii.
Ca figura de stil, derivand dintr-un procedeu de gandire, A. consta in alaturarea a doua expresii (cuvinte) cu sensuri contrarii, care se pun reciproc in luAZmina, cu scopul de a sublinia si mai mult opozitia dintre ele. A. este cultivata cu stralucire de Petrarca. Sonetul Pierduta-mi este pacea. N-am arme sa ma bat e construit pe o serie de A. ce corespund unei viziuni mai generale:

"Pierduta-mi este pacea: n-am arme sa ma bat, / Si sper, si ard, si-s gheata, si ma cuprinde frica, / Si-n ceruri zbor, si-n tarna zac pururi nemiscat; / La piept strang lumea-ntreaga si n-am la piept nimica" (trad. Lascar Sebastian). Pentru poetii si ganAZditorii romantici mai ales, A. pare sa fie expresia unui principiu uniAZversal de dualitate: ideal-real, viata-vis, bine-rau, cer-pamant, sufletAZ-materie etc.

Opera lui V. Hugo, de ex., redusa la schema, e o A. Ea releva o conceptie care se bizuieste pe "ubicuitatea antinomiei", cum spune insusi autorul, dar si situatii si eroi antitetici, ca aceia din Mizerabilii sau Notre Dame de Paris, unind puritatea cu josnicia, frumusetea morala cu monstruozitatea fizica, potrivit ideilor exprimate in celebrele sale manifeste literare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.