Antonimia

Trimis la data: 2013-04-03
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.01 / 10
Downloads: 0
Autor: loredana.vali
Dimensiune: 22kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Antonime (gr. anti - "contra", onoma - "nume") se numesc perechile de cuvinte apartinand aceleiasi parti de vorbire care au sensuri diametral opuse.De exemplu: adevar- minciuna; afirmatie - negatie; simpatie - antipatie; tristete - veselie; alb - negru; amar -dulce; frumos - urat ; intern- extern; departe - aproape etc.In planul gandirii, antonimelor le corespunde un anumit tip de raporturi logice ce se stabilesc intre asa-zisele notiuni contrarii sau notiuni incompatibile. Aceste relatii constau in aceea ca afirmarea uneia dintre notiuni presupune negarea notiunii opuse.
In cazul antonomiei, ca si la alte categorii ale limbii, nu exista o identitate perfecta cu categoriile logice reflectate. Natura semantica a opozitiei antonimice este mai larga decat sfera contrarietatii logice. In afara antonimelor care exprimaraporturi de contrarietate ( bun- rau; dragoste - ura; mare - mic), in sfera antonimiei lexicale se includ si alte tipuri de cuvinte cu sensuri opuse.

De pilda, antonimele a se aseza- a se ridica, a urca- a cobora, a iesi - a intra, a veni - a pleca exprima un alt raport decat perechile din exemplele precedente. Ele se opun prin aceea ca arata actiuni orientate in directii diferite si stari privite de vorbitor din unghiuri diferite ( a da- a primi, a vinde - a cumpara).

Desi au un corelat logic in notiunile contrarii si incompatibile si o baza ontologica in existenta unor obiecte si fenomene ce se opun prin insusirile lor fundamentale, totusi antonimele nu pot fi definite in virtutea unor criterii extralingvistice. "Criteriul logic este insuficient pentru o definitie atotcuprinzatoare a antonimelor, deoarece raportarea in exclusivitate la criteriile logice nu ar explica, de pilda, antonime ca alb-negru sau viata-moarte.

Aceste antonime nu corespund unei stricte opozitii notionale intre polii sau punctele extreme ale liniei ce reprezinta culoarea sau viata". Din punct de vedere logic si ontologic, mortii, ca moment final al existentei, ar trebui sa se opuna mai curand conceptul de nastere,semnificand inceputul existentei. Dar eceste considerente nu impiedica cuvintele moarte si viata sa reprezinte una dintre opozitiile cele mai stabile din limba:
a)"Ca vis al mortii eterne e viata lumii-ntregi"
(Mihai Eminescu)
b)" Atita galben in atita verde,/Atita viata in atita moarte,/ Si omul pierde, pierde, pierde,/Pamintul nu mai simte nu mai vede"(Adrian Paunescu).

Principiul binarismului, specific organizarii sistemului limbii la diferite nivele, isi gaseste in domeniul lexicului intruchiparea cea mai deplina in cadrul cuplurilor antonimice, acest tip de opozitii constituind o importanta axa de coordonare si structurare a sistemului.
Baza semantica a opozitiei anonimice este implicata in lucruri care se aseamana si se opun prin calitatile lor reale. Dar nu orice deosebire, fie ea si relevanta, nu este suficienta pentru a constitui baza opozitiei antonimice.

Sa luam, de pilda, sirul de cuvinte denotand cele patru parti ale zilei : dimineata, ziua, seara, noaptea. In mod obiectiv, exista posibilitatea de a opune intre ei pe fiecare dintre membrii paradigmei: noapte-dimineata,noapte-zi, noapte-seara, seara-zi,seara-dimineata. In limba se antonimizeaza insa numai perechile zi-noapte,dimineata-seara, intrucat, din punct de vedere semantic, distanta dintre ele este mai mare decat intre alti termeni ai paradigmei:
"Ziua scade, noaptea creste
Si frunzisul mi-l rareste" (Mihai Eminescu).
"La drum e bine sa pornesti cat de dimineata, iar seara sa poposesti devreme".(I. Creanga)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.