Antonimia

Trimis la data: 2014-08-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan_S
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Antonimia este un tip de relatie semantica reprezentat de opozitia de sens dintre doua cuvinte cu referenti nu doar diferiti, ci si contrari sau contradictorii. In lucrarile de specialitate, se vorbeste despre sensuri contrare sau contradictorii, in sensul ca ele nu pot fi infirmate sau negate in acelasi timp (ele se afla in raport de disjunctie logica). Spre exemplu, o pisica nu poate fi, in acelasi timp, si alba si neagra. Facem distinctia intre notiuni contrare si notiuni contradictorii.
Primele sunt cele care nu epuizeaza impreuna sfera notiunii, admitand existenta altor notiuni intermediare. De exemplu, daca afirmam ca o pisica nu este neagra nu inseamna ca ea este in mod necesar alba, ci poate fi galbena sau gri. Notiunile contradictorii epuizeaza sfera notiunii supraordonate. Daca afirmam ca un numar este impar inseamna ca el este in mod necesar par, sau daca o persoana este casatorita inseamna ca ea nu este celibatara.

Criteriile de interpretare a antonimiei sunt variate, iar aceasta varietate este determinata de imbinarea dintre criterii extralingvistice (logice, in cea mai mare parte) si criterii lingvistice. Altfel spus, se poate vorbi despre o antonimie implicata in lucruri: relatia de opozitie dintre cuvinte reflecta o opozitie din realitatea obiectiva - zi-noapte, inghet-dezghet, iarna-vara, blond-brunet etc. Este adevarat ca intre zi si noapte exista si amurg, iar intre iarna si vara exista si primavara, insa in relatia de antonimie vorbitorii nu iau in considerare un al treilea termen, intermediar, ceea ce dovedeste ca raportul dintre termenii opusi este binar.

In cercetarea antonimiei ca fenomen semantic, criteriile extralingvistice intereseaza numai sub aspectul implicatiilor lor lingvistice. Chiar in cazul in care antonimele se bazeaza pe opozitiile obiectelor si fenomenelor din realitate, antonimia lexicala nu poate fi explicata direct acestea. De altfel, o serie de tipuri de antonime nu pot fi explicate referential. Fie doua enunturi: Ghiozdanul lui Ionel are 7 kg, iar cel al lui Vasile are 3 kg si Ghiozdanul lui Ionel este greu, iar cel al lui Vasile este usor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.